Tussentijdse rapportage Plan van Aanpak Vereenvoudigingsoperatie Belastingdienst
De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Ons kenmerk: DGB 2008-3682M
Geachte voorzitter,
Graag wil ik u tussentijds informeren over het onderdeel ‘sturing op de ICT-uitvoering’ uit het Plan van Aanpak Vereenvoudigingsoperatie Belastingdienst. 1
In de eerste plaats is inmiddels een CIO-functionaris in het managementteam Belastingdienst benoemd na wervingsactiviteiten waarop zo’n 70 mensen hebben gereageerd. Daarmee wordt tevens voldaan aan een aanbeveling uit het rapport van de Algemene Rekenkamer ‘Lessen uit ICT-projecten binnen de overheid’. Betrokkene zal in september 2008 feitelijk met zijn werkzaamheden starten.
In de tweede plaats is het team ‘ICT-regie en architectuur’ dat het Managementteam Belastingdienst ondersteunt, per 1 juli 2008 nu nagenoeg compleet van start is gegaan. Het team heeft een belangrijke rol in het verankeren van de gekozen verbeteraanpak, zoals een eenduidige architectuur, het beter inrichten van test- en outputcontrolprocessen en een verdere digitalisering van processen en producten.
Van belang is evenzeer dat het topmanagement van de Belastingdienst, de Groepsraad, in haar jaarlijkse conferentie heeft aangegeven dat de Belastingdienst inmiddels meer is dan een rechtshandhavingsorganisatie en een fiscale/douane/toeslagenorganisatie: het is evenzeer een ICT-organisatie geworden.
Daaraan wordt de conclusie verbonden dat in de managementteams van B/CPP (ontwerp), B/CICT (bouwregie en infrastructuur), B/CA (massale processen) en B/CKC (kennis en communicatie) meer dan nu al aanwezig, managers met een uitgesproken ICT-achtergrond nodig zijn. Recent zijn al twee managers in die zin benoemd.
Ook bij de managementteams van de opdrachtgevende regio’s op ICT- terrein (de zogeheten procesadoptieregio’s; drie belastingregio’s, een douaneregio en het kantoor Toeslagen) is het noodzakelijk managers met een ICT-achtergrond in de teams aan te trekken. Onlangs is zo’n manager al bij het kantoor Toeslagen benoemd.
Een tweede conclusie is dat ICT-bijscholing voor het totale management van de Belastingdienst (zo’n 150 regionale/facilitaire managers en zo’n 1300 teamleiders) aan de orde is. Niet-fiscale/douanemanagers krijgen al een fiscale/douanebijscholing, complementair is een ICT-bijscholing voor niet-ICT-managers dan ook een logisch vervolg.
Aan een plan van aanpak wordt inmiddels gewerkt, waarbij de aanbestedingsregels bij uitbesteding van het opleidingstraject in acht worden genomen.
Wat betreft de medewerkers van met name de facilitaire eenheden (B/CPP, B/CICT en B/CKC) wordt gewerkt aan het vervangen van een deel van de externe inhuur door vaste medewerkers. Op de eerder genoemde procesadoptieregio’s en B/CA zal het tekort aan testers (als gebruikers) worden aangevuld.
Ik ben er van overtuigd dat deze maatregelen waaraan gedurende de afgelopen maanden hard is gewerkt om ze te realiseren, in belangrijke mate bijdragen aan het ingezette verbeterproces in de komende jaren.
Hoogachtend,
de staatssecretaris van Financiën,
mr. drs. J.C. de Jager
1: Brief van 8 juni 2007, nr. DGB2007-2296