36.000 gastouders aangemeld voor gastouderopvang 2010

De belangstelling onder gastouders om door te gaan onder de nieuwe regeling gastouderopvang en te voldoen aan de kwaliteitseisen is groot.

Ruim 36.000 gastouders zijn inmiddels bij Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK) aangemeld. Dat meldde staatssecretaris Dijksma vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer. De aanmelding is de eerste stap in het deskundigheidstraject waar gastouders aan moeten voldoen om in aanmerking te komen voor de nieuwe regeling.

Op 1 januari 2010 gaan de nieuwe regels voor gastouderopvang in. Gastouderbureaus moeten aan strengere eisen voldoen, er komen hogere deskundigheidseisen voor gastouders en er komt een Landelijk Register Kinderopvang, waar zowel gastouders als het gastouderbureau ingeschreven moeten staan. Alleen ouders die gebruik maken van opvang die in dit register staat, komen voor kinderopvangtoeslag in aanmerking.

Gastouders moeten een EHBO-diploma hebben en hun deskundigheid aan kunnen tonen. Dat laatste kan op drie manieren; ze zijn al in het bezit van een diploma dat hun deskundigheid borgt, ze halen dit diploma bij een ROC -dit kan in beginsel bij elk ROC in Nederland-, of ze laten hun competentie erkennen via een certificaat goed gastouderschap bij een erkende EVC-aanbieder. Inmiddels zijn er 18 EVC-aanbieders die de certificeringsprocedure goed gastouderschap aanbieden. Deze aanbieders hebben een capaciteit van in totaal ruim 40.000 trajecten.

Het kabinet besloot in juni vorig jaar de gastouderopvang aan te passen, om misbruik en oneigenlijk gebruik tegen te gaan, de kwaliteit te verhogen en de kinderopvang betaalbaar te houden. De GGD houdt voortaan rechtstreeks toezicht op de opvang zelf, in het huis waar de kinderen opgevangen worden. Alle gastouders krijgen een bezoek op de opvanglocatie waarbij onder meer getoetst wordt of de opvang in een gezonde en veilige omgeving plaatsvindt en of de gastouders verantwoord met kinderen omgaan.