Uruzgan bouwt aan mensenrechten

In Uruzgan is vandaag uitgebreid stilgestaan bij internationale mensenrechtendag. In Tarin Kowt is op deze speciale dag de eerste steen gelegd voor de nieuwe gevangenis, die Nederland daar bouwt. Op de radio was er aandacht voor de inhoud en het belang van mensenrechten. Nederlanders en Afghanen uit Uruzgan waren eenduidig: ‘Aan respect voor mensenrechten moeten we elke dag van het jaar bouwen’.

Bij gelegenheid van internationale mensenrechtendag is de eerste steen gelegd van de nieuwe gevangenis in Tarin Kowt. Het gebouw, dat door Nederland wordt gebouwd, gaat plaats bieden aan 100 gevangenen. Er komt ook een vrouwenafdeling en een jeugdafdeling. Het werk moet in 2010 klaar zijn en vervangt de huidige gevangenis, waar gevangenen in mensonterende omstandigheden gevangen zaten.

De hoogste Nederlandse vertegenwoordiger in Uruzgan, civiel vertegenwoordiger Michel Rentenaar, verrichte symbolisch de laatste sloopwerkzaamheden van het oude gebouw. Vervolgens plaatste hij, gezamenlijk met de waarnemend commandant van Task Force Uruzgan, de eerste steen van de nieuwe gevangenis.

“Deze eerste steen is een fundament voor meer respect voor mensenrechten in Uruzgan. Een gevangenis is meer dan een gebouw, het is een symbool dat we straffeloosheid niet tolereren, maar dat we gevangenen op een humane manier behandelen,” zei Rentenaar.

De waarnemend gouverneur van Uruzgan wees op de toekomst: “We moeten de donkere dagen van weleer achter ons laten en samen strijden voor een beter, vreedzaam en rechtvaardig Uruzgan.”