Verhagen: mensenrechtenverdedigers moeten weten dat wij hen steunen

Ter gelegenheid van de viering van 10 december, internationale mensenrechtendag, publiceren Nederlandse ambassades wereldwijd op hun website de richtlijnen van de Europese Unie voor de Bescherming van Mensenrechtenverdedigers. Minister Verhagen onderstreept daarmee hoe belangrijk Nederland het werk van mensenrechtenverdedigers vindt.

"Regeringen lappen de rechten van hun burgers maar al te vaak aan hun laars. Deze dag eren we de mensen die moed genoeg hebben om op te komen voor hun rechten en die van anderen, ondanks tegenwerking en grote persoonlijke risico’s", schrijft Verhagen (Buitenlandse Zaken) in een begeleidende boodschap op de websites.

De Nederlandse regering wil de helpende hand bieden aan mensenrechtenverdedigers. De Nederlandse ambassades steunen hen en hun organisaties. Verhagen zelf spreekt buitenlandse autoriteiten vaak aan op de behandeling van mensenrechtenverdedigers. Vorige maand overhandigde hij de Mensenrechtentulp, de mensenrechtenprijs van de Nederlandse regering, aan de Iraanse mensenrechtenactiviste Shadi Sadr.

De Europese Unie heeft hierin ook een rol, aldus Verhagen. De EU heeft speciale richtlijnen opgesteld voor de bescherming van mensenrechtenverdedigers. De richtlijnen staan vanaf nu op de sites van de Nederlandse ambassades, ‘om meer mensen ervan bewust te maken dat die richtlijnen er zijn, en omdat ze zo eenvoudiger te vinden zijn’.

De richtlijnen zijn praktische suggesties voor wat ambassades kunnen doen om mensenrechtenverdedigers te beschermen, zoals rechtszaken bijwonen, persverklaringen afgeven en mensenrechtenverdedigers openlijk bezoeken.

"Wij doen dit", eindigt Verhagen zijn verklaring, "opdat mensenrechtenverdedigers weten dat zij niet alleen staan in hun strijd, dat ze vrienden hebben die hen steunen. Hun moed en hun inspanningen mogen niet onopgemerkt blijven. Niet op 10 december. Op geen enkele dag."