Overleg VNG en Justitie over noodopvang

Gemeenten en rijk hebben geconstateerd dat de afbouw van de noodopvang goed loopt. In september 2009 hebben Justitie en de VNG afspraken gemaakt over een projectmatige aanpak om de noodopvang per 1 januari 2010 te beëindigen. Inmiddels zijn belangrijke stappen gezet en is een forse inzet van betrokkenen gepleegd. Dat zijn de conclusies uit het overleg tussen de VNG en staatssecretaris Albayrak van Justitie dat vandaag heeft plaats gehad.

Met de inmiddels voorziene opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers met medische problemen komt het rijk in belangrijke mate tegemoet aan een zo sluitend mogelijke aanpak binnen de vreemdelingenketen. Voor vreemdelingen uit de noodopvang die toch nog op straat dreigen te belanden wordt een passende oplossing gevonden door samenwerking tussen gemeenten, de Dienst Terugkeer en Vertrek en de IND. Voorts zal met de invoering van de nieuwe asielprocedure, naar verwachting medio 2010, het op straat terecht komen van vreemdelingen verder worden beperkt.

De afgelopen maanden zijn in samenwerking tussen gemeenten en de Justitie-diensten al de nodige oplossingsrichtingen aangedragen om tot sluiting van noodopvang te komen. Daarbij zijn versnelde afdoening van nog lopende procedures, plaatsing in de VBL of bij COA praktische oplossingen. Teneinde oplossingen te kunnen bieden wordt de gemeenten die dat nog niet hebben gedaan, dringend aangeraden de vreemdelingen die zich nog in hun opvang bevinden voor het einde van het jaar aan te melden bij de DT&V.

Van VNG-zijde is tijdens het overleg onderstreept dat zij in gemeenten waar zich complexe situaties voordoen een extra inspanning wil leveren om specifieke problemen in kaart te brengen en op maat gerichte oplossingen aan te dragen.