Stimulans voor brede scholen

Staatssecretaris Dijksma heeft bekend gemaakt welke gemeenten subsidie krijgen voor het aanpassen van de huisvesting van brede scholen.

In totaal heeft zij 129 projecten goedgekeurd. Met het geld worden bestaande schoolgebouwen geschikt gemaakt voor meer functies dan alleen onderwijs, zoals naschoolse opvang, sport en cultuur. Voor aanpassing van de huisvesting is in het hele land 156 miljoen euro beschikbaar. Hiervan wordt 28 miljoen euro door OCW beschikbaar gesteld en 128 miljoen door lokale, zowel publiek als private, investeerders.

Brede scholen
In totaal zijn er 606 aanvragen ingediend. De grote hoeveelheid aanvragen geeft de populariteit van de brede school weer. Dijksma ziet dan ook veel in deze school. "Door de samenwerking tussen verschillende sectoren ontstaat een rijke en uitdagende leeromgeving waarin álle kinderen hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen." Op dit moment zijn er 1200 van dit soort scholen. Dijksma heeft afgelopen voorjaar nog haar doelstelling naar boven bijgesteld: in 2011 telt Nederland 1500 brede scholen.

Subsidie
Gemeenten konden per brede school subsidie aanvragen voor maximaal 500.000 euro. Een vereiste voor de subsidieaanvraag is dat een deel van het project lokaal gefinancierd wordt. De aanvragen gaan over het geschikt maken van schoolgebouwen voor bijvoorbeeld naschoolse opvang, zorgfuncties, sport en cultuur. Van de 606 aanvragen zijn 129 projecten goedgekeurd. Bij de toekenning is rekening gehouden met de spreiding van projecten over kleine en grote gemeenten en gemeenten met aandachtswijken.

School van de toekomst
Onlangs heeft staatssecretaris Dijksma aangekondigd experimenten te willen toestaan waarbij brede scholen inhoudelijk nog verder de handen ineen slaan tot een echte brede buurtschool van de toekomst. Deze school is voor alle kinderen toegankelijk en heeft openingstijden die zijn aangepast aan moderne werktijden. Kinderen kunnen terecht in de school, maar zijn natuurlijk niet verplicht om er de hele dag te zijn. De keuze is aan de ouders. Het idee achter de school van de toekomst is dat kinderen vanaf de peuterleeftijd een pedagogisch afgestemd totaalpakket van opvang, school, cultuur en sport krijgen. Eerst om te spelen en later om te leren. Tegelijkertijd hoeven ouders hun kinderen niet meer overal naar toe te brengen voor, tussen en na schooltijd. Bovendien weten ouders zich verzekerd van een veilige en pedagogisch verantwoorde plek voor hun kind.