Europese markt gesloten voor illegaal hout

Tijdens de Landbouw- en Visserijraad hebben de ministers de voorlopige vangsthoeveelheden voor 2010 vastgesteld. Illegaal gekapt hout wordt van de Europese markten geweerd. Verder spraken de ministers over etikettering, het gemeenschappelijk landbouwbeleid en de toekomst van het plattelandsbeleid.

Vangsthoeveelheden visserij

De Europese visserijministers hebben vergaderd over de toegestane vangsthoeveelheden voor de visserij in 2010. Dat verliep deze keer wat lastiger omdat de Europese Commissie de onderhandelingen met Noorwegen over gezamenlijk beheerde visbestanden nog niet heeft afgerond. Hierdoor hebben de ministers voorlopige vangsthoeveelheden vastgesteld van 65% van de hoeveelheden van 2009. Dit betekent dat vissers in januari in ieder geval uit de voeten kunnen.

Voor Nederlandse vissers zijn schol en tong de belangrijkste vissoorten. Voor schol ziet het er goed uit. Als de onderhandelingen met Noorwegen goed verlopen, kunnen vissers volgend jaar 15% meer schol vangen.

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) steunt de lijn die de Europese Commissie volgt bij het bepalen van de vangsthoeveelheden voor schol en tong. Het beheer van deze visbestanden gebeurt met behulp van meerjarenplannen, gebaseerd op wetenschappelijke gegevens. En dat werpt zijn vruchten af. Met zowel de tong als de schol gaat het de laatste jaren beter.

Voor Nederlandse vissers die zijn overgestapt van het bodemberoerende en veel brandstofverbruikende boomkortuig op milieuvriendelijker vistuigen zoals de twinrig is geregeld dat zij genoeg zeedagen hebben om te kunnen vissen. Dit is op basis van een plan waarmee bijvangst van kabeljauw zoveel mogelijk voorkomen wordt. Dit kan bijvoorbeeld door in bepaalde seizoenen niet te vissen of er voor te zorgen dat door aanpassingen aan de visnetten kabeljauw weer kan ontsnappen.

Illegaal gekapt hout

De landbouwministers hebben afgesproken om illegaal gekapt hout te weren van de Europese markt. Marktdeelnemers worden verplicht om het risico dat illegaal gekapt hout en producten daarvan op de markt worden gebracht tot een minimum te beperken. Hiermee leggen de ministers een duidelijke verantwoordelijkheid bij de marktdeelnemers. Een van de manieren waarop illegaal gekapt hout van de Europese markt geweerd kan worden is bijvoorbeeld certificering.

Minister Verburg heeft tegen de verordening gestemd omdat zij vindt dat de verordening niet ver genoeg gaat. "Ik heb de Europese Commissie herhaaldelijk gevraagd om met stevige maatregelen te komen. Ik had graag gezien dat de verordening ook een verbod op de handel in illegaal gekapt hout zou inhouden", aldus Verburg.

Verder drong Verburg er bij haar collega's en de Europese Commissie op aan om een voortrekkersrol te spelen tijdens de negende bijeenkomst van het Bossenforum van de Verenigde Naties dat in januari 2011 plaatsvindt in New York. In dit forum kunnen landen namelijk verdere afspraken maken over de wereldwijde aanpak van de handel in illegaal gekapt hout.

Etikettering in verband met dierenwelzijn

De ministers hebben gesproken over een rapport van de Europese Commissie over etikettering in verband met dierenwelzijn. Minister Verburg zei in haar reactie dat zij etikettering en informatiecampagnes zinvolle instrumenten vindt om dierenwelzijn te verbeteren via het marktspoor. Volgens haar moeten etikettering en informatiecampagnes gericht zijn op het promoten van diervriendelijke producten. Het gaat haar daarbij om producten die tot stand zijn gekomen op een manier die verder gaat dan wettelijke eisen voor dierenwelzijn.

Vereenvoudiging van het Europees landbouwbeleid

De landbouwministers hebben ook gediscussieerd over verdere vereenvoudiging van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. De Europese Commissie heeft als doelstelling om in 2012 de administratieve lasten met 25% te hebben verminderd. Nederland is een groot voorstander van vereenvoudiging. Nederland ziet daarbij een belangrijke taak voor de EU-lidstaten om concrete ideeën en voorstellen voor vereenvoudiging aan te dragen. Samen met twaalf andere lidstaten heeft Nederland 39 voorstellen voor vereenvoudiging ingediend. Ook benadrukt minister Verburg altijd de rol die de betaalorganen kunnen spelen. Zij hebben dagelijks te maken met de uitvoering van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en van deze ervaringen kan de Landbouwraad leren. Een eenvoudig Europees landbouwbeleid draagt bij aan een transparanter beleid, zorgt ervoor dat het beleid beter uit te leggen is, zorgt voor minder administratieve lasten en lagere uitvoeringskosten.

Toekomst Europees plattelandsbeleid

Dan heeft ook nog een discussie plaatsgevonden over de toekomst van het EU-plattelandsbeleid. Volgens Nederland kan een Europees plattelandsbeleid een antwoord bieden op de uitdagingen waar wij in Europa voor staan en die grensoverschrijdend van karakter zijn. Minister Verburg denkt hierbij aan klimaatverandering, water, voedselzekerheid en biodiversiteit. In haar visie op de toekomst van het Europees landbouwbeleid schrijft Verburg: 'een beleid dat in dienst staat van versterking van de concurrentiekracht en marktoriëntatie van de agrarische sector die duurzaam en veilig produceert en die ook maatschappelijke waarden levert die niet via de markt worden beloond'. Elementen van het plattelandsbeleid passen hier uitstekend bij. Verburg denkt hierbij bijvoorbeeld aan betaling van agrariërs in maatschappelijk waardevolle gebieden.

Zuivel

De Europese Commissie presenteerde een kwartaalrapport over de situatie op de zuivelmarkt. Hieruit blijkt dat de markt flink aantrekt, ook in Nederland. Minister Verburg beschouwt dit als een ondersteuning van haar pleidooi voor een geleidelijke uitbreiding van de melkquota totdat de melkquotering wordt beëindigd in 2015. Deze afspraak is in het kader van de health check (evaluatie van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid) vorig jaar november herbevestigd. Nederland heeft een verdere quotumverhoging hard nodig voor een zachte landing van het melkquoteringssysteem. Nederlandse melkveehouders betalen ruim 40 miljoen euro boete voor te veel gemolken melk (superheffing) en quotum wordt nog altijd verhandeld voor ongeveer 1 € per kilo.

Naast persberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op abonneren.