Grote operatie leidt tot meer veiligheid in Deh Rashan

Nederlandse militairen in Uruzgan hebben de afgelopen 2 weken een grote operatie uitgevoerd in het Deh Rashangebied, ten noorden van de provinciehoofdstad Tarin Kowt. Bij deze operatie van de Battlegroup van de Task Force Uruzgan zijn componenten voor geïmproviseerde explosieven (IED’s), scheikundeboeken, diverse wapens en IED’s gevonden.

De operatie nam 10 dagen in beslag. Naast de Battlegroup zijn elementen van het Provinciaal Reconstructie Team, het Nederlandse en Amerikaanse Police Mentoring Team, het Australische leger (MRTF) en het Afghaanse leger (ANA) ingezet. De militairen stuitten tijdens de operatie op enige weerstand; voornamelijk door IED’s. Dit leidde tot eerder door Defensie gemelde zware verwondingen bij 1 militair en lichtere verwondingen bij in totaal 3 militairen.

Mede door deze operatie en eerdere intensieve patrouilles zijn de omstandigheden nu zo dat de Afghaanse politie en de lokale overheid zich ook in deze regio beter kan profileren. Hierdoor verbetert de veiligheidssituatie en worden mogelijkheden geschapen voor het opstarten en voortzetten van diverse ontwikkelingsprojecten. De bevolking laat merken dat ze deze ontwikkelingen graag tegemoet ziet.