Kamervragen over achtergestelde deposito’s in het DGS

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EE Den Haag

Betreft FM09-3578 vragen van het lid Verdonk (Verdonk) over de afwikkeling van het depositogarantiestesel met betrekking tot achtergestelde deposito’s .

Geachte voorzitter,

hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de schriftelijke vragen van het lid Verdonk (Verdonk) over de afwikkeling van het depositogarantiestelsel met betrekking tot achtergestelde deposito’s (ingezonden 1 december 2009, 2009Z23068).

Hoogachtend,

de Minister van Financiën,


Wouter Bos

Antwoord op de schriftelijke vragen van het lid Verdonk (Verdonk) over het depositogarantiestelsel bij DSB (vraagnummer 2009Z23068, ingezonden op 2 december 2009)

Vooraf merk ik op dat beantwoording van de vragen van mevrouw Verdronk moeten worden gezien in samenhang met de beantwoording van de vragen van de heer Vendrik, vraagnummer 2009Z23220, ingezonden op 2 december 2009.


1
Bent u ervan op de hoogte dat er geen duidelijkheid bestaat over het lot van DSB-rekeninghouders met een achtergesteld deposito?

De berichtgeving hierover is mij bekend. Zie verder de antwoorden op vraag 4 tot en met 6.

2
Bent u op de hoogte van de brief die het advocatenkantoor ‘Wijn en Stael” aan De Nederlandsche Bank heeft verstuurd over de achtergestelde deposito’s? 1)

Ja.

3
Bent u ervan op de hoogte dat er nog geen antwoord is gekomen van De Nederlandsche Bank op deze brief?

Nee. De Nederlandsche Bank heeft de brief beantwoord op 20 november 2009.

4
Bent u van mening dat DSB-rekeninghouders met een achtergesteld deposito bij de DSB inderdaad aanspraak maken op de depositogarantieregeling?

5
Waar baseert u deze mening op?

6
Bent u bereid de DSB-rekeninghouders met een achtergesteld deposito bij de DSB zo snel mogelijk uitsluitsel te geven over de depositogarantieregeling?

Ik kan daarover geen uitspraak doen. De Nederlandsche Bank is uitvoerder van het depositogarantiestelsel.

De vragen 4 tot en met 6 beantwoord ik voorts gezamenlijk als volgt.

Zoals in diverse media te lezen is geweest, zal namens de Vereniging DSB Deposito´s (vertegenwoordigd door Wijn & Stael Advocaten) een procedure tegen de Nederlandsche Bank worden aangespannen waarbij de beslissing van de Nederlandsche Bank, dat achtergestelde deposito´s niet onder de dekking van het depositogarantiestelsel vallen, door de rechter zal worden getoetst. De Vereniging DSB Deposito´s en de Nederlandsche Bank streven er daarbij naar om op zo kort mogelijke termijn een uitspraak van de rechter te krijgen en om langdurige procedures te vermijden. Ik steun deze aanpak en volsta verder met de mededeling dat ik de interpretatie van de Nederlandsche Bank onderschrijf dat achtergestelde deposito´s niet onder de dekking van het depositogarantiestelsel vallen.