Klimaatconferentie Kopenhagen

In Kopenhagen vindt tussen 7 en 18 december 2009 de 15e VN-klimaatconferentie plaats. Ruim 190 landen maken daar nieuwe wereldwijde klimaatafspraken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Minister Cramer (VROM) en minister-president Balkenende vertegenwoordigen Nederland tijdens de klimaattop in Kopenhagen.

Nieuw verdrag

Het doel van de bijeenkomst is een nieuw en ambitieus akkoord voor de wereldwijde bestrijding van klimaatverandering. Dit akkoord moet in 2012 ingaan. Dan loopt het huidige verdrag, het Kyoto-protocol, af.

Uitgangspunt Nederland

Uitgangspunt voor Nederland is dat de gemiddelde wereldwijde temperatuurstijging beperkt blijft tot maximaal 2 graden Celcius. Zo blijven de gevolgen van klimaatverandering beheersbaar.

Daarvoor moet wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met meer dan de helft zijn teruggedrongen. En na 2020 mag de uitstoot niet meer stijgen.

Weblog en video's

Minister Cramer houdt tijdens de top dagelijkse een weblog bij. Ook worden er verschillende video's gemaakt.

In de laatste video reageert Cramer op de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, die de rijke en arme landen oproept tot een constructief overleg te komen.