Verhagen: 'strikt maar fair voor Servië'

Nederland blijft strikt maar fair als het gaat om de integratie van Servië in de Europese Unie. Dat verklaarde minister Verhagen na afloop van besprekingen met president Tadic in de Servische hoofdstad Belgrado.

"Nederland blijft er strikt op toezien dat Servië voldoet aan de criteria die de Europese Unie heeft gesteld voor de stappen op weg naar het lidmaatschap," aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Maar we doen dat op een faire manier. Servië kan rekenen op Nederlandse hulp bij de hervormingen die daarvoor nodig zijn."

Zo gaat Nederland nauwer samenwerken bij de bestrijding van internationale criminele netwerken en technische know-how leveren om de Servische wetgeving op Europese leest te schoeien.

Minister Verhagen verklaarde tegenover zijn Servische ambtgenoot Jeremic het terecht te vinden dat handel tussen de EU en Servië wordt vergemakkelijkt, en dat de visumplicht voor Servische burgers wordt afgeschaft. De EU had daartoe eerder deze maand besloten als blijk van waardering voor de samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal.

Verhagen benadrukte tijdens de besprekingen dat Servië alles moet blijven doen om samen te werken, zodat de laatste voortvluchtigen kunnen worden gearresteerd. Dat is ook de voorwaarde voor verdere stappen van Servië op weg naar het lidmaatschap van de Europese Unie.

Nederland is een van de grootste investeerders in Servië. Er is groeiende belangstelling van bedrijven in beide landen voor de mogelijkheden die de toenadering tot de Europese Unie biedt. De Servische minister van Economische Zaken en een delegatie van bedrijven zullen komend jaar een bezoek brengen aan Nederland.