Verlenging meldingsplicht netto short posities

De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Betreft FM09-3704 Informeren over verlenging meldingsplicht voor netto short posities

Geachte voorzitter,

Met deze brief informeer ik u over de door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bekendgemaakte verlenging van de meldingsplicht voor netto short posities. De AFM heeft gezien de waakzaamheid die de huidige marktomstandigheden vereisen de thans geldende meldingsplicht voor netto short posities gehandhaafd. Op grond hiervan dienen short posities in Nederlandse financiële instellingen aan de AFM te worden gemeld bij het bereiken, overschrijden of onderschrijden van bepaalde drempelwaarden.

Zowel de duur als de inhoud van de maatregel kan tussentijds worden gewijzigd. Mocht dit aan de orde komen, zal ik u hierover berichten. De tekst van het persbericht is als bijlage bij deze brief opgenomen.

De AFM houdt in CESR-verband contact met andere Europese toezichthouders en werkt in een task force aan voorstellen voor de toekomst ten aanzien van short selling.

Hoogachtend,
de minister van Financiën,

Wouter Bos


Bijlage
AFM verlengt meldingsregeling shortposities
15-12-2009

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) verlengt de huidige maatregel die beleggers verplicht significante shortposities in Nederlandse financiële instellingen aan de AFM te melden.
De AFM onderkent het belang van short selling voor de handel en een goede werking van de financiële markten. De omstandigheden op de financiële markten vragen echter om waakzaamheid. De AFM vindt een meldingsplicht voor significante short posities daarom nog steeds noodzakelijk. De AFM is voornemens deze maatregel in te trekken zodra de marktomstandigheden dat toelaten.
De AFM streeft daarnaast onveranderd naar permanente, Europese maatregelen die de transparantie van short selling vergroten. In CESR-verband werkt zij daarom aan voorstellen aan de Europese Commissie voor een Europees meldingsregime voor short posities.
U kunt de 'Tijdelijke Regeling Inzake Melding van Short Posities' vanaf morgen 16 december hiernaast in PDF-formaat downloaden.

De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. De AFM bevordert zorgvuldige financiële dienstverlening aan consumenten en ziet toe op een eerlijke en efficiënte werking van kapitaalmarkten. Ons streven is het vertrouwen van consumenten en bedrijven in de financiële markten te versterken, ook internationaal. Op deze manier draagt de AFM bij aan de welvaart en de economische reputatie van Nederland.