Nederlandse politie helpt Mexico in strijd tegen drugsgeweld

Nederlandse politie-experts zullen in Mexico helpen met het trainen van de politie. Dit verklaarde minister Verhagen na afloop van besprekingen met zijn ambtgenoot Espinosa tijdens het staatsbezoek van de koningin deze week aan Mexico.

“Met het sturen van politie-experts laat Nederland zien dat het de Mexicaanse regering steunt in haar strijd tegen drugsbendes en tegen corruptie,” aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken), die zijn medeleven betuigde met het grote aantal slachtoffers dat het drugsgeweld in Mexico eist.

Om te beginnen twee Nederlandse KLPD-instructeurs zullen Mexicaanse politie-rekruten trainen in recherchewerk, criminologie, surveillance en en ondervragingstechnieken. Daarbij vormt respect voor de mensenrechten een belangrijk onderdeel.

In de strijd tegen de drugskartels en de corruptie heeft de Mexicaanse regering de politie gereorganiseerd en veel agenten vervangen. In korte tijd moeten nu 9000 rechercheurs worden opgeleid. De kosten van de training door de Nederlandse politie-experts zullen door Mexico worden betaald.

Naast Nederland sturen ook de Verenigde Staten, Canada en andere Europese landen zoals Groot-Britannië, Tsjechië en Spanje instructeurs. Nederland werkt al met Mexico samen bij de verbetering van drugscontroles op de internationale vliegvelden van het land.

Minister Verhagen en zijn Mexicaanse ambtgenoot bespraken verder hoe Nederland en Mexico hun samenwerking op internationaal vlak zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Naties en G20, kunnen verbeteren om zo effectiever op te treden tegen de financiëel-economische crisis, klimaatverandering en het afnemende respect voor mensenrechten.

Het staatsbezoek, dat plaats vindt op uitnodiging van de Mexicaanse president Calderón, is een bevestiging van de uitstekende betrekkingen tussen beide landen. Er wordt aandacht besteed aan de sterke culturele, economische en politieke banden tussen Nederland en Mexico.