Spanje eerste EU-voorzitter onder het nieuwe verdrag

Op 1 januari 2010 neemt Spanje het EU-voorzitterschap over van Zweden. Het wordt daarmee het eerste land dat het roulerend voorzitterschap overneemt onder het Verdrag van Lissabon.

Door dit verdrag is de rol van het voorzitterschap gewijzigd. De belangrijkste verandering is dat voortaan Herman van Rompuy als President de Europese Raad (van Europese staats- en regeringsleiders) zal voorzitten.

President Van Rompuy ziet economisch herstel als belangrijkste uitdaging voor de komende maanden. Daarom organiseert hij in februari 2010 een extra EU-top om de gevolgen van de economische crisis in EU-verband aan te pakken.

Een andere verandering is het nieuwe gezicht voor het EU buitenlands beleid: Catherine Ashton, de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger en tevens eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie. Zij zal samen met president Van Rompuy de EU vertegenwoordigen op het wereldtoneel.

Spanje zal als roulerend voorzitter nog wel de raden van de Europese vakministers voorbereiden en voorzitten en heeft aangegeven zich ‘bescheiden en discreet’ op te stellen.

De belangrijkste prioriteiten van het Spaanse voorzitterschap zijn de economische agenda (het economisch herstel), de EU dichter bij de burger brengen, de implementatie van het Verdrag van Lissabon en het Werkverdrag en een versterkt buitenlands profiel van de EU.

Nederland zal zich binnen de EU in de komende maanden onder meer inzetten voor Europees beleid om het economisch herstel te bevorderen en zich hardmaken voor een Europese centrale toezichthouder op de financiële markten.

Het Verdrag van Lissabon is op 1 december 2009 in werking getreden.