Oud en Nieuw in Afghanistan

Het beleven van de jaarwisseling is ook in Afghanistan niet onopgemerkt voorbij gegaan. Tussen de drukke werkzaamheden door wisten de Nederlandse militairen toch tijd te vinden voor het organiseren van enkele toepasselijke activiteiten waarbij het oude jaar werd uitgeleid en het nieuwe jaar werd begroet.

2010 werd ingeleid met enkele luide detonaties die de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) voor de gelegenheid liet springen, waarna er met alcoholvrije consumpties werd geproost op het nieuwe jaar.

Sportieve activiteiten

Op oudejaarsdag is op Kamp Holland de Oliebollenoriëntatieloop gehouden waarbij tientallen militairen zich met behulp van een kaart en goed richtingsgevoel in een hoog tempo over de basis verplaatsten. De teams met de beste tijden kregen in de laatste uren van 2009 een mooie prijs uitgereikt. De medewerkers van PMT/ Echos verwelkomden de lopers met een culinair hoogstandje in de vorm van oliebollen en appelflappen die gretig aftrek vonden bij de ISAF-militairen op het kamp.

Danspaleis

Oudejaarsavond op de basis werd grotendeels onder het beschermende pantser van de eetzaal gevierd, die inmiddels omgetoverd was tot een danspaleis. Velen wisten in gemoedelijke sfeer henzelf en anderen te vermaken. Even voor 12 uur begaven de militairen zich naar buiten en verzamelden rond enkele vuurtonnen en een stellage met de cijfers 2009 in TL-verlichting. Na het aftellen veranderde het getal in 2010.

Hierna volgde een korte toespraak van brigadegeneraal Marc van Uhm, commandant TFU VII, die werd afgesloten door de imponerende detonaties van springstof die de EOD om middernacht afleverde. Hierna wensten de militairen elkaar voorspoed voor het nieuwe jaar.

Buitenposten

Op de buitenposten ging het werk gewoon door, maar ook daar werd even tijd gemaakt om het nieuwe jaar toepasselijk in te luiden. De meeste buitenposten schoten om middernacht een lichtgranaat af om op deze manier het traditionele vuurwerk te symboliseren, commandanten hielden toespraken en er werd geproost met alcoholvrije champagne. Gedurende de nacht was het rustig in Uruzgan.

De feestelijkheden werden bijgewoond door Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen en verscheidene vertegenwoordigers van de landmacht- en marineleiding. Zij vierden Oud en Nieuw respectievelijk op Kandahar Airfield en diverse buitenposten in Uruzgan.

Nieuwjaarsduik in Uruzgan

Nieuwjaarsdag begon met een frisse Nieuwjaarsduik in een speciaal geprepareerde container met schans. Ruim 100 militairen stonden klaar om het nieuwe jaar met een frisse duik te beginnen in het vrieskoude water met een buiten temperatuur van 12 graden Celsius. De enthousiaste deelnemers werden gadegeslagen door vele collega’s die zich kostelijk vermaakten.

Militairen konden bij dit evenement ook een goed doel steunen door de aanschaf van een opvallende wollen muts. Van de opbrengst moet een tribune worden gebouwd bij de pas geopende sportaccommodatie in het Chora-district. De organisatie van de sportieve evenementen lag in de enthousiaste handen van sergeant Wijnand van de L/O Sportorganisatie en enkele vrijwilligers.

Nieuwjaarsduik op Kandahar Airfield

De goededoelencommissie van de Air Task Force 12 organiseerde een nieuwjaarsduik op Kandahar Airfield. De afgelopen dagen schreven meer dan 200 personen uit Nederland, Amerika, Engeland, België en Canada zich in voor de duik en een kop erwtensoep en rookworst.

Om 2 uur 's middags gaf commandant Air Task Force, kolonel Peter Tankink, het startschot voor de duik. Het weer speelde geweldig mee, het was ruim 22 graden, en de gekozen goede doelen KIKA en de stichting Public Health Workers Kandahar werden er beter van. De nieuwjaarsduik leverde 1500 dollar op.