Vliegende nachtkijkers ingezet tijdens jaarwisseling (video)

Defensie heeft op verzoek van de burgermeester van gemeente Aalburg tijdens oudejaarsnacht de politie van Midden- en West-Brabant bijgestaan bij de handhaving van de openbare orde. Onbemande vliegtuigjes van Defensie vlogen boven delen van het dorp Veen in gemeente Aalburg. Hier kwam het vorig jaar tijdens oud en nieuw tot brandstichting en rellen met de politie.

Dit jaar waren er geen incidenten in Veen door een breed scala aan preventieve maatregelen van de gemeente. Naast de inzet van de onbemande vliegtuigjes was er bijvoorbeeld ook een feest georganiseerd.

Luchtsurveillance

De onbemande vliegtuigjes, de RAVEN mini-Unmanned Aerial Vehicles (UAV), zonden tijdens hun vlucht beelden uit waarmee de politie het verloop van de nieuwjaarsfestiviteiten en eventuele onregelmatigheden kon volgen. Indien nodig kon de politie snel politiecapaciteit naar de juiste plekken sturen.

Raven-systeem

Een zevenkoppig Raven-team van de landmacht verzorgde de luchtsurveillance. Het ingezette Raven UAV-systeem bestond uit 3 onbemande vliegtuigjes en 3 grondstations waarmee de vliegtuigjes werden bestuurd en waarmee gemaakte beelden konden worden bekeken. De verkenningsvliegtuigjes waren uitgerust met een dag- of een nachtzichtcamera. Met deze waarnemingsapparatuur kan tot een afstand van 10 kilometer informatie worden ingewonnen over een specifiek gebied.

Civiel-militaire samenwerking

De samenwerking met civiele autoriteiten is een van de kerntaken van Defensie. Deze samenwerking vindt plaats als blijkt dat de reguliere hulpdiensten niet beschikken over de juiste middelen of voldoende personeel. Zij kunnen dan een verzoek indienen voor ondersteuning door het ministerie van Defensie. De ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie hebben enkele jaren geleden concrete afspraken gemaakt over de rol en mogelijkheden van Defensie ter ondersteuning van de civiele autoriteiten.

Deze afspraken zijn geclusterd in de Intensivering Civiel-Militaire Samenwerking (ICMS). Hierin is vastgelegd wanneer en waarmee Defensie de civiele autoriteiten ondersteunt. Een dergelijke inzet vindt altijd plaats op verzoek van en onder leiding van de civiele autoriteiten. De inzet van de luchtsurveillance, zoals nu in Aalburg, is een van de mogelijke inzetopties.