Verhagen: Beschuldiging Venezuela uit de lucht gegrepen

"De nieuwe aantijgingen van Venezuela dat Curaçao en Aruba door de Verenigde Staten worden gebruikt om een aanval op het land voor te bereiden zijn onjuist, ongefundeerd en echt uit de lucht gegrepen." Dat zegt minister Verhagen in een reactie op uitspraken van president Chavez van Venezuela. De minister wil dat de Venezolaanse ambassadeur volgende week opnieuw tekst en uitleg komt geven over de uitlatingen van de president.

Enkele weken geleden beschuldigde president Chavez op de klimaattop in Kopenhagen Nederland ervan spionagevluchten door Amerika mogelijk te maken vanaf de Antilliaanse vliegvelden Hato en Reina Beatrix.

In een gesprek met de Venezolaanse ambassadeur is er op gewezen dat de Amerikaanse militaire inzet gericht is op de bestrijding van drugssmokkel. Bij die gelegenheid is afgesproken dat er een vervolggesprek zou plaatsvinden nadat de ambassadeur in Caracas zou hebben uitgezocht wat de beschuldiging precies inhield.

Afgelopen week wees Chavez deze verzekering van Nederland af. In een verklaring onderstreepte Chavez dat de Verenigde Staten de Nederlandse Antillen gebruiken om een aanval op Venezuela voor te bereiden. De president heeft de Nederlandse regering opgeroepen hier niet langer aan mee te werken.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) wijst de beschuldigingen van Chavez van de hand. “Nederland laat zijn grondgebied niet gebruiken voor agressie en streeft goede betrekkingen na met Venezuela", aldus Verhagen.
Hij wil snel opheldering over de woorden van Chavez. "Dat vervolggesprek met de Venezolaanse ambassadeur over de kwestie moet daarom snel plaatsvinden", aldus de minister.

In dat gesprek zal opnieuw duidelijk worden gemaakt dat de civiele vliegvelden op de Nederlandse Antillen aan de VS ter beschikking zijn gesteld om vanuit de lucht met ongewapende vliegtuigen de drugssmokkel te bestrijden.