Jaarwisseling niet rustig, wel beheersbaar

Minister Ter Horst heeft veel lof voor de enorme inzet van gemeenten, de politie, de brandweer en andere hulpverleners rond de afgelopen jaarwisseling. Daardoor is Oud en Nieuw ‘niet rustig, maar wel beheersbaar’ gebleven. Maar ze vindt het eigenlijk ‘van de gekke’ dat er zo veel inzet van politie, brandweer en andere diensten nodig was. Hoge straffen voor raddraaiers zijn nodig.

Ter Horst: ‘In verschillende plaatsen zijn grote evenementen georganiseerd om jongeren in de nieuwjaarsnacht iets leuks te bieden. En de politie was maximaal op de been. Maar er blijven mensen die niet vatbaar zijn voor de oproep en de mogelijkheden om van de jaarwisseling een feest te maken. Die maken er een sport van om te rellen. Tegen dat soort lieden helpen alleen hoge boetes of celstraf.’

Ter Horst roept iedereen op om zich als getuige van incidenten bij de politie te melden en foto’s of filmpjes beschikbaar te stellen: ‘Zo kan het publiek de politie helpen om daders te pakken en bewijs te leveren, zodat ze voor de rechter kunnen komen en hun straf krijgen. Daarnaast moeten ze dan ook opdraaien voor de schade.’
De minister wil ook dat burgemeesters na de jaarwisseling een brief sturen aan raddraaiers. Boodschap: als je zoiets volgend jaar weer flikt, kost je dat onmiddellijk een forse boete.

Uit eerste, zeer voorlopige cijfers blijkt dat er de afgelopen jaarwisseling bijna 2500 incidenten zijn geteld. Er waren een kleine 900 brandstichtingen. In zo’n 140 gevallen was er sprake van geweld tegen werknemers met een publieke taak, zoals politiemensen die bekogeld werden met stenen of zwaar vuurwerk, of brandweerlieden die gehinderd werden bij het blussen. Waarschijnlijk zullen deze cijfers de komende week nog fors oplopen. Veel mensen zullen pas de komende dagen aangifte doen van incidenten, en sommige zaken moeten nog in de politiecomputers verwerkt worden. Vorig jaar liep de telling van incidenten op van 2750 op nieuwjaarsdag naar 5400 een week later, bijna een verdubbeling.

Culemborg

De onrust die in en na de jaarwisseling in de Culemborgse wijk Terweijde ontstond, kent al een langere historie. Het gaat vooral om spanningen tussen Marokkaans-Nederlandse jongeren en bewoners met een Molukse achtergrond. Sinds september is het praktijkteam van het Ministerie van BZK in Culemborg actief om het gemeentebestuur te ondersteunen bij de aanpak van de overlast. Dat team bestaat uit deskundigen uit verschillende disciplines om gemeenten te adviseren. De ministers Ter Horst en Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie, WWI) hebben vorig jaar al 94.000 euro beschikbaar gesteld voor straatcoaches en ketenregisseurs. Verder krijgt Culemborg in 2010 en 2011 bijna twee ton per jaar uit de pot om overlast en verloedering tegen te gaan. Ook betaalt WWI drie jaar lang 80.000 euro per jaar voor straatcoaches. Minister Ter Horst heeft na de jaarwisseling besloten daar nog eens 150.000 euro bovenop te doen om een jaar lang drie extra straatcoaches voor Culemborg te betalen.