Nieuwjaarstoespraak minister Hirsch BallinNiet-uitgesproken concept-nieuwjaarstoespraak voor medewerkers van het ministerie van Justitie.

Dames en heren,

Ik ben hier laat aangekomen, maar ik vermoed dat jullie allemaal fris en warm van binnen aan het nieuwe jaar beginnen. Even een vraag: wie hebben aan de nieuwjaarsduik meegedaan?
Ik heb op 2 januari een verlate nieuwjaarsduik gemaakt, die erg verfrissend was, want het was koud voor de tijd van het jaar… in Florida. Ik dacht vanochtend weer aan het werk te gaan maar mijn terugreis had een wat bijzonder verloop met vele uren vertraging bij het overstappen in NY, als gevolg van de ontruiming van de terminal van Newark International Airport.
Achteraf bezien was dit een interessante praktijkervaring met betrekking tot de veiligheid van de burgerluchtvaart. Overigens was de kersttijd wel nogal verstoord door een acute terroristische dreiging, waarvan het een haar heeft gescheeld of de wereld was weer opgeschrikt door een drama.
Dit soort gebeurtenissen tekent een tijd waarin wij – wij allemaal die bij Justitie werken – ons zelfbewust moeten realiseren hoeveel er van ieders inzet afhangt om antwoorden te geven, doeltreffende antwoorden, op de vragen naar recht, die samengaan met een manifeste behoefte aan inlevingsvermogen in de positie van slachtoffers; rechtzoekenden, mensen wier leven ontregeld is, mensen ook wier gedrag moet worden gecorrigeerd. Daarvoor zetten jullie je allemaal in, direct of indirect, dag in dag uit, en in de uitvoerende diensten van Justitie letterlijk 365 dagen per jaar, dag en nacht.
Daar mogen onze burgers op rekenen, ook degenen die een beroep doen op onze verantwoordelijkheid voor een rechtvaardig vreemdelingenbeleid. Daarin mogen we ook op elkaar rekenen, als mannen en vrouwen die bij en dus voor Justitie werken, in Den Haag, verspreid over Nederland en op onze buitenposten in Brussel en in een aantal probleemlanden. De Staatssecretaris, die deze week nog door mij wordt vervangen, en de SG, die u al heeft toegesproken, weten ons behalve door elkaar vooral ook door de enorme inzet uit jullie gelederen gesteund en – laat ik dat er maar bij zeggen – bemoedigd, ook in die zin dat we met goede moed en vol vertrouwen aan een nieuw jaar van samenwerken beginnen. En vertrouwen is wat we nodig hebben; vertrouwen in de rechtsstaat die onze zorg en verantwoordelijkheid is. Dat vertrouwen moeten we in 2010 behouden en versterken, door aandachtig, creatief en voortvarend ons werk te doen. Ik wens ons en jullie – ook namens staatssecretaris Nebahat Albayrak – daarin veel voldoening en resultaten toe en voor ieder persoonlijk met ieders dierbaren een gelukkig, gezegend, zalig nieuwjaar!