Beoordeling in verleden afgegeven diploma's vestigingswetgeving naar Informatiecentrum Diplomawaardering

Op 18 juli 2007 werd de Vestigingswet Bedrijven 1954 (Vestigingswet) officieel ingetrokken. Daarmee verviel de wettelijke eis om een Vestigingswetvergunning via de Kamer van Koophandel aan te vragen alvorens een eigen bedrijf te kunnen starten.

Zolang de Vestigingswet van kracht was wees het Ministerie van Economische Zaken de benodigde diploma's aan en verwees aanvragers voor een ontheffing of vrijstelling door naar de Stichting Toezicht Examens Vestigingswet (STEVES).

De taak van STEVES voor het beoordelen van vrijstellingsverzoeken is door de intrekking van de Vestigingswet beëindigd en STEVES is opgeheven. Ook voor de Kamers van Koophandel is er geen taak meer op het gebied van inzage en beoordeling van de tot dan toe vereiste Vestigingswetdiploma's.

Toch komt het nog steeds voor dat mensen om informatie over de vroegere vestigingswetdiploma's vragen of om een beoordeling van deze Vestigingswetdiploma's. Achtergrond van deze vragen zijn meestal erkenningsregelingen en promotie- of beloningskwesties. De aanvragers zijn Nederlanders, maar ook buitenlanders. Men kan op zich voor deze informatie niet meer bij het ministerie van Economische Zaken terecht, omdat zijn wettelijke taak in deze beëindigd is na de intrekking van de Vestigingswet. Uit coulance heeft dit ministerie in de praktijk nog wel dergelijke informatie verstrekt.

In Nederland zijn twee organisaties belast met het waarderen van diploma's: Colo en Nuffic. Zij hebben samen het Informatiecentrum Diplomawaardering (IcDW) opgericht. Het ministerie van Economische Zaken heeft met de genoemde organisaties overeenstemming bereikt om de informatievoorziening over Nederlandse Vestigingswetdiploma's voor het buitenland en de beoordeling en waardering van buitenlandse diploma's voor vestiging in Nederland vanaf 1 januari 2010 op zich te nemen.

Dit betekent dat:

- Colo en Nuffic voor wat betreft de informatievoorziening inzake (Nederlandse) Vestigingswetdiploma's slechts aanvragen in behandeling nemen, die:

  • aangewezen waren ingevolge het Vestigingsbesluit bedrijven, zoals opgenomen in het diplomaregister uitgave februari 2000;
  • afgegeven zijn vóór 18 juli 2007 (datum intrekking Vestigingswet).

- Colo en Nuffic voor wat betreft de beoordeling van buitenlandse diploma's slechts aanvragen in behandeling nemen, die eveneens vóór 18 juli 2007 afgegeven zijn.

Het adres voor aanvragen is:


Informatiecentrum Diplomawaardering (IcDW)
Postbus 7338
2701 AH Zoetermeer
Telefoon 079 - 3 21 79 30

e-mail info@idw.nl
www.idw.nl