10 miljoen euro naar Uruzgan in 2007

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking trekt dit jaar 10 miljoen euro uit voor snel te realiseren projecten voor zorg, onderwijs en economische ontwikkeling in de provincie Uruzgan. Dat is een verdubbeling van het bedrag dat ze hier in 2006 voor beschikbaar stelde.

De minister vertelde dit tijdens haar toespraak voor Nederlandse troepen in Uruzgan, waar zij te gast was op Kamp Holland. Nadat haar vorige bezoek voortijds ingekort moest worden in verband met ontwikkelingen in de Nederlandse politiek, heeft de minister de afgelopen dagen opnieuw een bezoek gebracht aan Afghanistan. Buiten het bijwonen van de troepenrotatie, heeft zij met eigen ogen de stand van zaken kunnen zien van het werk dat de Nederlanders samen met de Afghanen en NAVO-bondgenoten hebben verzet op het gebied van stabiliteit, beter bestuur en wederopbouw in Afghanistan.

De minister heeft op Kamp Holland het zogenoemde PRT House (Huis van het Provinciaal Reconstructie Team) geopend. Dit is een ruimte waar de Afghaanse bevolking terecht kan met vragen en de Nederlanders afspraken kunnen maken met vertegenwoordigers van de Afghaanse samenleving.

Minister Van Ardenne bracht ook een werkbezoek aan het ziekenhuis in Tarin Kowt, dat het grootste ziekenhuis is in de provincie Uruzgan. De Afghaanse en Nederlandse overheid tezamen met een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie steunen de verbouwing van de vrouwenvleugel van het ziekenhuis. Zij worden hierin bijgestaan door Nederlandse en Australische militairen.

De minister gaf aan dat in elk geval een miljoen van het extra geld dat in 2007 voor Uruzgan bestemd is, ingezet zal worden voor het realiseren van drie lokale gezondheidscentra. Deze centra maken deel uit van een totaalplan van de provincie Uruzgan en de door een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie gesubsidieerde Afghaanse zorgorganisatie AHDS gericht op verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg in Uruzgan.

Daarnaast moeten er twee districtsziekenhuizen met een afdeling voor spoedeisende hulp komen. De Nederlandse en Australische militairen dragen bij aan de logistiek en de uitvoering van het plan, de Afghaanse en de Nederlandse overheid betalen mee en AHDS zorgt voor personeel en de opleiding van doktoren en verpleegkundigen in Tarin Kowt.