Extra zoutwinning mogelijk voor gladheidsbestrijding

Minister van der Hoeven geeft Frisia Zout toestemming om maximaal 100 Kton extra zout te produceren voor de gladheidsbestrijding. Dat schrijft de minister donderdag 7 januari 2010 aan de Tweede Kamer.

Van der Hoeven doet dit op uitdrukkelijk verzoek van Rijkswaterstaat. 'In Nederland is thans sprake van een uitzonderlijke (nood)situatie doordat er sinds 16 december 2009 neerslag valt en de temperaturen rondom het vriespunt liggen. Om de gladheid op het wegennet te bestrijden en de veiligheid op de weg zo veel mogelijk te borgen, moet er veel zout gestrooid worden,' aldus de minister.

Productie maximaliseren

Rijkswaterstaat heeft aangegeven dat hierdoor de zoutvoorraden niet meer toereikend zijn en doet daarom een beroep op alle zoutproducenten om hun productie te maximaliseren.

Verkeersveiligheid

De winning van zout in Caverne Bas 1 veroorzaakt een bodemdaling van 0 tot 5 millimeter Dit is volgens de minister binnen het in het winningsplan vastgelegde maximum. 'Bij mijn besluit om de caverne Bas 1 te heropenen heb ik de belangen van de nationale verkeersveiligheid en de Nederlandse economie laten prevaleren,' schrijft de minister aan de Tweede Kamer.