Vergoeding pleegouders 200 euro hoger in 2010

Met ingang van 1 januari 2010 krijgen pleegouders 200 euro meer per jaar per pleegkind. Minister Rouvoet start daarmee de stapsgewijze verhoging van de pleegzorgvergoeding naar maximaal 1000 euro extra per pleegkind op jaarbasis.

Als kinderen voor kortere of langere tijd niet bij hun eigen ouders kunnen wonen, is een pleeggezin het beste alternatief. Het aantal kinderen dat pleegzorg krijgt, verdubbelde in de afgelopen 10 jaar. In 2008 waren het 22.243 kinderen. Dat was een verhoging van 9% ten opzichte van het jaar daarvoor. Voor 2009 en de komende jaren wordt een verdere stijging verwacht. De minister en provincies zetten zich er in de komende jaren samen voor in dat meer kinderen gebruik kunnen maken van pleegzorg.

Kleren en schoenen

Rouvoet verhoogt de vergoeding omdat pleegouders vaak moeite hebben om incidentele grotere uitgaven te betalen uit de huidige pleegvergoeding van gemiddeld 6.100 euro per jaar. Het gaat bijvoorbeeld om kleren en schoenen voor kinderen die met bijna niets aankomen bij hun pleeggezin.

Stapsgewijs

Voor de verhoging naar maximaal 1000 euro per kind per jaar zijn wijzigingen nodig in de Wet op de jeugdzorg, de Algemene kinderbijslagwet en de Regeling pleegzorg. Omdat daar tijd mee is gemoeid wordt de verhoging stapsgewijs ingevoerd.