Weekoverzicht Defensie-operaties (video)

De feestdagen zijn in Afghanistan over het algemeen rustig verlopen. Tijdens kerst kregen de militairen in Uruzgan en op Kandahar Airfield bezoek van staatssecretaris Jack de Vries en Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm.

Hoogtepunt op de verschillende locaties in Afghanistan vormde het kerstdiner waaraan de militairen konden deelnemen. Wel gingen de gewone werkzaamheden zoveel mogelijk door.

Nieuwjaarsduik

De viering van Oud en Nieuw werd onder meer bijgewoond door de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Jac Jansen, de plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Marcel van den Broek en de Directeur Operaties van de Zeestrijdkrachten, brigadegeneraal der mariniers Rob Verkerk. Nieuwjaarsdag begon op zowel Kamp Holland en Kandahar Air Field als op het ISAF-hoofdkwartier in Kabul met een nieuwjaarsduik in een geïmproviseerde vijver.

Samenwerking veiligheidsdiensten

In het Operational Coordination Centre Provincial (OCCP) van Uruzgan bij Kamp Holland heeft voor de eerste keer een gecombineerde planningsvergadering plaatsgevonden met de verschillende Afghaanse veiligheidsdiensten en de Task Force Uruzgan (TFU). Hiermee is de eigen Afghaanse verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Uruzgan opnieuw een stap dichterbij gekomen.

De eerste vergadering werd geopend door TFU-commandant brigadegeneraal Marc van Uhm, de commandant van de 4e Infanteriebrigade van het Afghaanse leger, brigadegeneraal Abdel Hamid, en de commandant van de Afghaanse politie in Uruzgan, generaal Juma Gul.

In het Operational Coordination Centre Provincial (OCCP) ontvangt de commandant TFU, generaal Van Uhm, de commandanten van de verschillende Afghaanse veiligheidsdiensten, zoals leger en politie. Vervolgens opent brigadegeneraal Van Uhm de eerste gecombineerde planningsvergadering. Van Uhm: "De planning gaat hier gebeuren in een wekelijkse vergadering in het OCCP. Dat betekent dat alle partijen aan tafel zitten en samen de planning doen van toekomstige operaties."

Bouw passagiersterminal

Op maandag 28 december heeft de gouverneur van Uruzgan, Assadullah Hamdam, toestemming gegeven voor de bouw van een passagiersterminal nabij de startbaan bij Kamp Holland. Deze formele toestemming was nodig omdat volgens de Afghaanse regelgeving geen civiele terminal gebouwd mag worden in de buurt van een militaire installatie. Civiel gebruik van de landingsstrip maakt Uruzgan beter bereikbaar.

Gewond meisje

Een vijfjarig meisje is op 24 december door haar vader vanuit Day Kundi naar het Role 2 hospitaal op Kamp Holland in Tarin Kowt gebracht nadat zij zwaargewond was geraakt door een handgranaat. Zij was gewond aan haar hand en gezicht. Na eerste behandeling is ze per helikopter naar Kandahar Air Field vervoerd. Daar krijgt ze de meer gespecialiseerde neurologische zorg van het Role 3 hospitaal.

Bezoek Chef Staf Afghaanse leger

Op 3 januari heeft de Chef Staf van het Afghaanse leger, generaal Besmellah Khan, samen met de commandant van de NAVO Trainingsmissie Afghanistan (NTM-A), luitenant-generaal Willam Cauldwell, een bezoek gebracht aan Uruzgan. Gastheer was brigadegeneraal Hamid, de commandant van de 4e ANA Brigade. Zij bezochten Deh Rawod en Tarin Kowt en lieten zich informeren over de voortgang van training en opbouw van het Afghaanse leger. Op de Afghaanse basis nabij Kamp Holland vond een parade plaats, waarbij de troepen werden geïnspecteerd en toegesproken door de Chef Staf.

Geïmproviseerde explosieven

Een TFU-voertuig reed 35 km ten noordoosten van Tarin Kowt op een geïmproviseerd explosief (IED) en raakte daarbij zwaar beschadigd. Er vielen geen slachtoffers. Bij een IED-aanslag op een eenheid van de Afghaanse politie kwamen 2 agenten om het leven en raakten er 2 gewond. Eén van hen is later aan zijn verwondingen overleden. Ook zijn er de afgelopen periode opnieuw op verschillende plaatsen in Uruzgan IED’s opgespoord en ontmanteld.

Onder vuur

Eenheden van Task Force Uruzgan kwamen ten noorden van Camp Hadrian bij Deh Rawod driemaal onder vuur te liggen, in éen van die gevallen werd het vuur beantwoord. Hierbij vielen mogelijk slachtoffers aan vijandelijke zijde. Een TFU-eenheid werd in de Baluchivallei beschoten met een 128mm granaat, ook daarbij vielen geen slachtoffers. Een dag later werd in hetzelfde gebied opnieuw een TFU-patrouille beschoten, dit vuur werd beantwoord waarbij mogelijk slachtoffers zijn gevallen aan vijandelijke zijde.

Apache-gevechtshelikopters van de Nederlandse Air Task Force kwamen eenmaal in actie ter ondersteuning van ISAF-grondtroepen.

Operatie Atalanta – Somalië

Hr. Ms. Evertsen is op 30 december teruggekeerd in thuishaven Den Helder na ingezet te zijn voor Operatie Atalanta. Uit handen van minister Eimert van Middelkoop ontving de bemanning van het fregat de Herinneringmedaille Vredesoperaties. Ook commandeur Pieter Bindt kreeg een medaille. Hij voerde de afgelopen 4 maanden vanaf het marineschip het commando over de EU-operatie Atalanta.

Het thuisfront was massaal naar Den Helder gekomen om de militairen een warm onthaal te geven. Daarnaast waren de voorzitter van de Vaste Kamercommissie Defensie Anouchka van Miltenburg, Tweede Kamerlid Jan ten Hoopen en Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Zuiderwijk aanwezig. Zij reikten ook een deel van de herinneringmedailles uit.

Nationale inzet

Defensie heeft op verzoek van de burgermeester van gemeente Aalburg tijdens oudejaarsnacht de politie van Midden- en West-Brabant bijgestaan bij de handhaving van de openbare orde. Onbemande Raven-vliegtuigjes vlogen boven delen van het dorp Veen. Hier kwam het vorig jaar tijdens Oud en Nieuw tot brandstichting en rellen met de politie. Dit jaar waren er geen incidenten door een breed scala aan preventieve maatregelen van de gemeente. Naast de inzet van de onbemande vliegtuigjes was er bijvoorbeeld ook een feest georganiseerd. Enkele jaren geleden zijn afgespraken gemaakt over de rol en mogelijkheden van Defensie om civiele autoriteiten te ondersteunen. De luchtsurveillance is een van de mogelijke inzetopties.

Op 21 december is op verzoek van de burgemeester van Almelo een ME-eenheid van de Koninklijke Marechaussee ingezet om de orde te helpen bewaren bij een KNVB-bekerwedstrijd.

Medische evacuaties

De afgelopen periode kwamen AB-412 search and rescue-helikopters van het Defensie Helikopter Commando vanaf Vliegbasis Leeuwarden meermalen in actie om patiënten te vervoeren vanaf de Waddeneilanden naar ziekenhuizen in Leeuwarden, Sneek en Groningen.

Op 22 december voerde een Lynx-helikopter een medische evacuatie vanaf het schip ‘Seajacks Kraken’ uit. Een man met ademhalingsproblemen en verhoogde bloeddruk diende met spoed vervoerd te worden naar het ziekenhuis.