Aanpak dreigend tekort aan strooizout vanaf het weekend

Rijkswaterstaat bereidt zich voor op een mogelijk tekort aan zout vanaf het weekend. Door het langdurige winterweer van koude en neerslag is er nu al anderhalf keer zoveel strooizout gebruikt als normaal in een jaar gebruikt wordt. De voorraden dreigen daardoor uitgeput te raken. Rijkswaterstaat werkt aan het verkrijgen van meer strooizout, het gebruik van alternatieve strooimiddelen en het selectief strooien van wegen. Hierin werkt Rijkswaterstaat samen met provincies en gemeenten.

Tot het weekend heeft Rijkswaterstaat nog voldoende zout op voorraad om de Rijkswegen te kunnen bestrooien. Gezien de weersverwachting van het KNMI zijn de voorraden tijdens het weekend mogelijk niet meer toereikend. Dit kan leiden tot ernstige hinder voor de weggebruiker in het weekend en mogelijk de dagen daarna.

Gevolgen

De exacte gevolgen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals aanvoer van strooizout en de weersomstandigheden. Daarover informeert Rijkswaterstaat de komende dagen continu.

Rijkswaterstaat adviseert iedereen zichzelf te informeren over de actuele weer- en verkeerssituatie en het reisgedrag daarop aan te passen. Dit kan via internet, de actuele verkeersinformatie, het gratis Landelijke Informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002 en informatieborden boven de weg.

Ruim 100.000 ton zout gestrooid

In de afgelopen periode is ruim 100.000 ton strooizout gestrooid, waar normaal 70.000 ton toereikend is van november tot april. Ook in de rest van Europa is veel hinder door het winterweer. Daardoor is de internationale vraag naar strooizout hoog en zijn de leveranties beperkt.

Ook andere wegbeheerders in Nederland kampen met dit probleem. Rijkswaterstaat voert overleg met provincies en gemeenten over een gezamenlijke aanpak.