Beantwoording kamervragen Culemborg

"Misdragingen moeten hard worden gestraft, maar groepen moeten ook met elkaar in gesprek om de draad weer op te pakken. De gemeente en de betrokken gemeenschappen werken daar momenteel hard aan." Dat schrijft minister Van der Laan van WWI, met zijn collega’s van Binnenlandse Zaken en Justitie in antwoord op vragen van de PVV-fractie over de ongeregeldheden in Culemborg.

Van der Laan schrijft dat het een conflict is tussen jongeren. Dat de achterliggende oorzaak van de problemen complex is en met name zit in overlast en criminaliteit, die wordt veroorzaakt door verschillende groepen jongeren. Hij is met zijn collega’s van mening dat de bewoners van Culemborg beschermd moeten worden tegen geweld en vernielingen.

"Bewoners van Terweijde wonen al jaren naast elkaar, kinderen gaan samen naar school, ouders coachen de voetbalteams waarin hun kinderen samen spelen. Dat mag niet kapotgemaakt worden door een aantal raddraaiers", aldus Van der Laan. Op dit moment is er sprake van zero-tolerance-aanpak in de wijk en een verhoogde inzet van politie en ME. Straatcoaches worden ingezet.

Alle betrokken partijen in Culemborg hebben volgens de ministers aangegeven gezamenlijk te willen werken aan het wegnemen van de achterliggende oorzaken van het conflict. Ook heeft een constructief gesprek plaats gehad tussen de burgemeester en vertegenwoordigers van beide partijen.