Overzicht wetswijzigingen 2010

VROM heeft een aantal wetswijzigingen genomen en klaarstaan om de regeldruk en de administratieve lasten te beperken. De belangrijkste zijn hieronder opgesomd.

VROM heeft in 2009 de administratieve lasten voor bedrijven en burgers met bijna 22 procent verminderd.

Effect van eerder in werking getreden wijzigingen

Wetswijzigingen die in het najaar van 2009 in werking zijn getreden, hebben voor bedrijven en burgers met name effecten in 2010 en daarna.

  • Invoering landelijke Basisregistratie van Adressen en Gebouwen (BAG)
    De BAG bevat onder meer gegevens over panden, stand- en ligplaatsen, en alle woonplaatsen, straatnamen en nummeraanduidingen. De digitale voorziening is sinds 1 juli 2009 ‘in de lucht’. Met de BAG zijn formulieren toegankelijker en is de dienstverlening verbeterd.
  • Aanpassing Besluit indieningsvereisten aanvraag bouwvergunning (Biab)
    Partijen die betrokken zijn bij de uitvoering, hoeven geen uittreksel van de Kamer van Koophandel te overleggen. Dat was nodig bij de aanvraag van een bouwvergunning.

Per 1 januari 2010 in werking

  • Energielabel
    Vernieuwd energielabel voor woningen. Deze is per 1 januari 2010 voor consumenten beschikbaar. Verbeteringen zijn:
    • Verbeterde opmaak waardoor consumenten de boodschap van het energielabel duidelijker is.
    • Melding van gestandaardiseerd energieverbruik voor elektriciteit, gas en/of warmte, zodat consumenten woningtypen kunnen vergelijken.
    • Vernieuwde technieken voor het bepalen van het woninglabel, zoals de uitbreiding met decentrale ventilatie, microwarmtekrachtkoppeling (Hre-ketel), douchewarmtewisselaar en bodemisolatie van de kruipruimte.
    • Verplichte beoordeling van een woning door een gecertificeerd bedrijf. Daarnaast een verplichte interne jaarlijkse kwaliteitscontrole van dit gecertificeerd bedrijf. De resultaten hiervan overlegt het bedrijf aan de certificerende instelling die de kwaliteitscontroles uitvoert.
    • Aangescherpte controles door de certificerende instellingen. Bij afwijkingen wordt een gecertificeerd bedrijf extra gecontroleerd. Bij structurele fouten wordt het certificaat ingetrokken of opgeschort. Verder is het opnameprotocol eenvoudiger gemaakt, zodat de kans op afwijkingen door verkeerde opnamegegevens veel kleiner is.
    • Inburgering
      Met ingang van 19 december 2009 geldt 1 handhavingstermijn voor inburgeringsplichtigen. Binnen 3,5 jaar moet het inburgeringsexamen zijn gehaald. Vanaf 1 januari 2010 kunnen gemeenten in hun verordening opnemen dat vrijwillige inburgeraars geen of een lagere eigen bijdrage dan 270 € voor de inburgeringscursus hoeven te betalen.
  • Wet op de huurtoeslag
    Vergroting transparantie van de Wet op de huurtoeslag voor burgers. Zo hoeven huurders minder gegevens op hun huurtoeslagformulier in te vullen. Hierdoor vergemakkelijkt eveneens de uitvoering door de Belastingdienst.

Geplande wijzigingen in 2010

Wetswijzigingen en verandering die in 2010 gepland zijn om in werking te treden:

  • Omgevingsvergunning en Omgevingsloket Online
    De vergunningaanvraag kan nu digitaal worden aangevraagd met 1 standaardformulier. Die vervangt de 1.600 formulieren die nu in omloop zijn. De totale administratieve lastenvermindering komt neer op ongeveer 105 miljoen euro per jaar voor bedrijven, en ongeveer 26 miljoen euro voor burgers. De bedragen zijn inclusief de effecten van vergunningvrij bouwen.
  • Vergunningvrij bouwen
    Uitbreiding van het aantal bouwwerken zonder bouwvergunning, wat neerkomt op ongeveer 64.000 bouwvergunningen minder per jaar (57 procent).
  • 2e fase Activiteitenbesluit (1e tranche)
    Lastenverlichting voor zon extra 3500 bedrijven onder het Activiteitenbesluit, zoals crematoria, recreatieve visvijvers, vellenoffset, mechanische textielverwerking, laboratoria en praktijkruimten, natuursteenbewerkende industrie en de koude vleesverwerking. De vergunningsplicht wordt voor hen omgezet in algemene regels, wat een lastenvermindering van ruim 23 miljoen euro oplevert.

Overige VROM-onderwerpen waarbij iets is gewijzigd

  • Roetfilters
    In de belastingwetgeving voor 2010 is vastgelegd dat nieuwe dieselpersonenauto’s met een affabriek roetfilter recht hebben op 300 € korting op de belasting personenauto’s en motorrijwielen (bpm). In 2009 bedroeg deze bpm-aftrek nog 600 €. De bpm-aftrek is verminderd omdat met ingang van 2011 roetfilters voor nieuwe auto’s verplicht worden.
  • Recreatiewoningen
    In de loop van 2010 worden gemeenten verplicht een ontheffing te verlenen aan mensen die voor 1 november 2003 in hun recreatiewoning zijn getrokken en daar sindsdien onafgebroken, maar onrechtmatig, hebben gewoond. Dit wordt geregeld door de Wet ontheffing onrechtmatige bewoning recreatiewoningen.

Aan het eind van de kabinetsperiode verwacht VROM een lastenreductie van 33 procent voor bedrijven en 44 procent voor burgers te hebben gerealiseerd.