Eo Wijers-prijsvraag over krimp en energietransitie

De Eo Wijers-prijsvraag heeft krimp, energietransitie en ruimtelijke ordening als onderwerp gekozen. De winnaar van deze ontwerpwedstrijd wordt in december 2011 bekendgemaakt.

Het motto van deze nieuwe ontwerpprijsvraag luidt: Vermeerderen door verminderen. Het verminderen van ruimtedruk en het overschakelen op nieuwe energiebronnen moet worden gecombineerd met het vermeerderen van de ruimtelijke kwaliteit in de regio.

De Eo Wijers-stichting heeft in overleg met de gedeputeerden Ruimtelijke Ordening voor dit onderwerp gekozen. Samen met de provinciale bestuurders wil de stichting stimuleren dat krimp en energietransitie in de juiste regionale context gezet worden.

Het traject start met een bijeenkomst te Amersfoort op vrijdagmiddag 22 januari waar enkele sprekers hun visies op het onderwerp presenteren. De genodigenden kunnen zich in deelsessies verdiepen in het onderwerp. Ook kunnen zij suggesties doen voor projecten in regio’s waar mogelijk een ontwerpprijsvraag kan worden uitgeschreven.

De Eo Wijers-prijsvraag heeft een lange doorlooptijd. Zo kunnen alle provincies vanaf februari van dit jaar een regio voordragen voor de ontwerpprijsvraag. In april 2011 kiest de vakjury uit de voorstellen één of enkele regio’s. Een maand later worden Nederlandse ontwerpbureaus uitgenodigd hun ideeën in te zenden. In december 2011 wijst de vakjury een winnaar aan. Het verloop van het traject is te volgen op de website van de stichting.

De Eo Wijers-stichting is een onafhankelijk netwerk dat een bijdrage wil leveren aan de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van Nederland op bovenlokaal schaalniveau. Om dit doel te bevorderen steunt de Eo Wijers-stichting opdrachtgevers, in de publieke en de private sfeer, die zich over bestuurlijke grenzen heen inzetten voor concrete projecten en programma's die ruimtelijke kwaliteit beogen te bereiken.

Meer informatie: http://www.eowijers.nl