8,5 miljoen subsidie voor innovatieve klimaatideeën

Ondernemers met vernieuwende ideeën over het aanpassen van de Nederlandse waterhuishouding aan de gevolgen van de klimaatverandering kunnen vanaf vrijdag 15 januari 2010 projectvoorstellen indienen voor de tender ‘Klimaatadaptie’. Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat stelt euro 8,5 miljoen euro beschikbaar, zodat de beste ideeën uitgewerkt kunnen worden.

Een waterhuishouding die zich aanpast aan het veranderende klimaat, houdt rekening met toekomstige ontwikkelingen en is berekend op perioden met weinig of juist veel water. Problemen voor het Nederlandse watersysteem, veroorzaakt door bijvoorbeeld zeespiegelstijging, bodemdaling, maar ook de toenemende druk op de beschikbare ruimte, vragen om creatieve en innovatieve oplossingen.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat roept daarom ondernemers op om voorstellen in te dienen voor de ontwikkeling van nieuwe concepten, processen, diensten of producten die bijdragen aan een groter adaptief vermogen van het Nederlandse watersysteem en waterketen. Hieronder vallen de Rijkswateren, het regionale oppervlakte- en grondwater, het winnen, zuiveren en distribueren van drinkwater en het verzamelen en verwerken van afvalwater.

Indienen van voorstellen

De tender ‘Klimaatadaptatie’ wordt vandaag opengesteld. Ideeën kunnen tot 1 maart worden ingediend bij SenterNovem. Kijk voor meer informatie op de website van Senternovem.

SBIR

De tender werkt volgens het SBIR-programma (Small Business Innovation Research). SBIR biedt kansen voor het bedrijfsleven om nieuwe kennis om te zetten in commerciële toepassingen. SBIR gaat uit van drie fasen: onderzoek naar de haalbaarheid, onderzoek- en ontwikkeling en commercialisering. De overheid financiert fase 1 en 2. Staatssecretaris Huizinga stelt in dit geval in totaal een budget van 8,5 miljoen euro beschikbaar voor haalbaarheidsonderzoeken en de daaruit volgende onderzoek- en ontwikkeltrajecten. De bedrijven met de beste voorstellen krijgen een opdracht van de overheid een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. SBIR wordt uitgevoerd door SenterNovem.

Maatschappelijke Innovatieagenda Water (MIAW)

De tender ‘Klímaatadaptatie ’ is onderdeel van de MIAW, één van de Maatschappelijke Innovatie Agenda’s die zijn opgesteld binnen het project Nederland Ondernemend Innovatieland (NOI). NOI is een rijksbreed programma gericht op de versterking van de innovatiekracht van Nederland. De MIAW is specifiek ontwikkeld voor de watersector en richt zich op de innovaties in de watertechnologie en deltatechnologie.