Klimaatstraatfeest weer van start

Het Klimaatstraatfeest is weer officieel van start gegaan. De vijfhonderd beste en actiefste straten winnen een straatfeest op 29 mei 2010.

Buren kunnen in hun straat aan de slag om energie en geld te besparen. Iedereen kan zich opgeven op de website www.klimaatstraatfeest.nl . Piet Paulusma, weerman bij SBS6, heeft de tweede ronde van het Nationale Klimaatstraatfeest al afgetrapt. Samen met de winnaars van vorig jaar, de bewoners van de straat Gironde in Leusden, heeft hij de nieuwe start van deze grote besparingswedstrijd gevierd.

Beste klimaatstraat

Ook dit jaar wordt verwacht dat honderden straten de handschoen oppakken om de beste klimaatstraat van Nederland te worden. Het doel van het Klimaatstraatfeest is om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de oplossing van het klimaatprobleem. Door zoveel mogelijk energie te besparen, maken de straten kans op één van de 500 straatfeesten.

Energieteams

Dat deze aanpak effectief is, blijkt alleen al uit het feit dat vorig jaar 3287 straten uit heel Nederland hebben meegedaan. Het Klimaatstraatfeest is hiermee de grootste actie energiebesparing ooit. In veel straten zijn energieteams opgericht die bij de buren praktische maatregelen hebben genomen. En in een aantal gevallen hebben straten grote gezamenlijke maatregelen genomen zoals het collectief plaatsen van dubbelglas of het aanschaffen van zonnepanelen.

Klimaatpunten

Tot en met 31 maart kunnen alle straten klimaatpunten verdienen. Na 31 maart worden controles uitgevoerd in de straten waarna de 500 winnende straten half april bekend worden gemaakt. Deze straten hebben dan nog een paar weken om zich voor te bereiden op het straatfeest op 29 mei.

Initiatief

Het Klimaatstraatfeest is een initiatief van de HIER Klimaatcampagne (zie www.hier.nu). Binnen de HIER Klimaatcampagne werken 40 goede doelenorganisaties samen aan de oplossing van het klimaatprobleem. Onder de vlag van de HIER Klimaatcampagne zetten de volgende organisaties zich in voor de leukste en gezelligste groene campagne die Nederland ooit heeft gezien: SenterNovem, de Woonbond, de Provinciale Milieufederaties, het Klimaatverbond, Milieu Centraal, Buurtlink en Stichting Meer met Minder.