''Opbrengst milieuheffingen hoger met vergroening belastingstelsel''

Met een verdere vergroening van het belastingstelsel zou de opbrengst van milieuheffingen kunnen worden verhoogd van 20 naar 28 miljard euro. Dat schrijft Bernard ter Haar in een essay (pdf) voor Studiecommissie belastingstelsel.

Dat is volgens Ter Haar mogelijk is door:

  1. CO2-gerelateerde belastingen te verbreden en verhogen. Idealiter wordt daarbij voor de hoogte van energiebelastingen een gelijke heffing per ton CO2 als norm gebruikt en gedifferentieerd waar nodig;
  2. diverse niet-duurzame fiscale subsidies en kortingen af te schaffen;
  3. een duidelijke Europese agenda op te stellen voor milieuheffingen.

Studiecommissie belastingstelsel

Ter Haar schreef zijn essay voor de Studiecommissie belastingstelsel. Die commissie verricht in opdracht van de minister en staatssecretaris van Financiën een voorstudie naar mogelijke herzieningen van het Nederlandse belastingstelsel.

Het heeft daarvoor aan verschillende wetenschappers gevraagd hun visie op het Nederlandse belastingstelsel op papier te zetten. Onder hen is Bernard ter Haar, directeur-generaal Milieu bij het ministerie van VROM. Hij heeft zijn essay als lid van de studiecommissie geschreven.

Publieke discussie

De studiecommissie beschouwt de essays als een bijdrage aan een publieke discussie over de gewenste toekomst van het Nederlandse belastingstelsel. De schrijvers becommentariëren het gehele Nederlandse belastingstelsel vanuit uiteenlopende invalshoeken. Het essay van Ter Haar gaat in op de vraag hoe milieubelastingen een rol kunnen spelen in het realiseren van een duurzame economie.

De commissie publiceert in het tweede kwartaal van 2010 haar bevindingen.