Defensie brengt reddingsteam naar rampgebied Haïti

Op verzoek van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking wordt een KDC-10 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht ingezet om een reddingsteam naar het rampgebied in Haïti te brengen.

Het Urban Search And Rescue (USAR) team gaat helpen bij het opsporen van de duizenden mensen die nog onder het puin bedolven liggen. Twee medewerkers van Defensie maken ook deel uit van het USAR team.

Het vertrek van het transporttoestel staat voor morgen 10.00 uur lokale tijd gepland vanaf Vliegbasis Eindhoven. Voorafgaand aan het vertrek wordt de KDC-10 vanaf 07.00 uur beladen.

Inzet bij natuurrampen en conflicten

Eén van de taken van de luchttransportvloot van de Koninklijke Luchtmacht is het ondersteunen van humanitaire en crisisbeheersingssituaties waar ook ter wereld. In het verleden is de KDC-10 onder meer ingezet voor het vervoer van hulpgoederen en medicijnen in het door natuurrampen getroffen Sumatra (Indonesïe), Pakistan en Iran. Ook evacueerde het transportvliegtuig in 2006 Nederlanders uit Libanon toen het conflict uitbrak.

De KDC-10 is het grootste luchttransportvliegtuig van de luchtmacht en is ondergebracht bij het 334 Squadron met Vliegbasis Eindhoven als thuisbasis.