Overtollige voertuigen gereed voor Burundi

In totaal 31 tankauto’s, 4- en 10-tonners staan te glimmen op het Defensiecomplex Vriezenveen in Almelo. De voertuigen zijn al een tijdje beschikbaar voor verkoop of donatie. Dat laatste werd het, met als bestemming Burundi. De Defensieattaché van dit land, generaal-majoor Bernard Bijonya, kwam vanmorgen alvast kijken naar het overtollige Defensiematerieel, daterend uit de jaren 70 en 80. Later deze maand vertrekken de wagens richting Afrika.

Nederland spant zich reeds enige tijd in om met steun aan de veiligheidssector, een essentiële bijdrage te leveren aan de stabiliteit en wederopbouw van Burundi, een land op de grens van Oost- en Centraal Afrika. Op 10 april vorig jaar werd tussen Nederland en Burundi een Memorandum of Understanding (MoU) overeengekomen, met een looptijd van 8 jaar. Het document bevat 13 projecten ter ondersteuning van het Burundese leger. De donatie van de vrachtwagens, via Buitenlandse Zaken, behoort daar ook toe. Ze zijn onder meer bedoeld om zelf kazernes te kunnen bevoorraden met brandstof en voedsel. Dit is slechts 1 aspect van het MoU.

Projecten

Eerder al ging de genie naar het land om met Burundese collega’s bouwtechnische kennis uit te wisselen tijdens het neerzetten van 10 panden voor leger en politie. Ook de versterking van de militaire ethiek, momenteel in volle gang, vormt onderdeel van het programma. Dit evenals de renovatie van een aantal kazernes, de aanschaf van keukenuitrustingen voor legerplaatsen, een studie naar de grensbewaking langs het Tanganyikameer en het opleiden van generaals in onder meer managementtechnieken. Dit is een greep uit de projecten waarbij Nederland een leidende rol vervult. Bevordering van de veiligheid van de Burundese burgers vraagt onder meer om een verdere professionalisering van het leger en de politie. Het MoU moet daaraan een bijdrage leveren.

Bujumbura

Via de haven van Antwerpen verlaten de 31 voertuigen rond het eind van de maand Europa om per schip koers te zetten richting de Tanzaniaanse haven Dar-es-salaam. Vanaf daar gaan de wagens naar hun eindbestemming Bujumbura waar er 20 worden toebedeeld aan het Burundese leger en 11 aan de politie. De officiële overdracht is in maart.

Veiligheidssector

Het Security Sector Development programma is een goed voorbeeld van de brede Nederlandse aanpak bij de ontwikkeling van de veiligheidssector in Burundi. Het programma is opgebouwd rond 4 onderwerpen. Dit zijn een regelmatig terugkerende politieke dialoog tussen de Nederlandse ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking met hun Burundese collega's, de professionalisering van zowel het Burundese leger als de politie en de implementatie van een aantal overkoepelende projecten. Deze zijn onder meer gericht op bevordering van de democratische controle van de veiligheidssector en het inschakelen van het Burundese maatschappelijke middenveld.