Dertien nominaties Ei van Columbus

Een overweldigend aantal van 338 duurzame innovaties kwamen binnen bij de nationale prijsvraag voor innovatie en duurzaamheid. De vakjury van het Ei van Columbus 2010 heeft alle inzendingen bestudeerd. Voorzitter Gerard Dijkema (TU Delft): "Dit jaar hebben we dertien pareltjes genomineerd. In energiebesparing, leefbaarheid en technologie maken zij echt het duurzame verschil".

Nominaties

De dertien genomineerden heeft de vakjury uitgedeeld in vier categorieën: duurzame dienst, duurzaam product, duurzaam produceren en duurzame maatschappelijke samenwerking. Een volledig overzicht van de initiatieven is terug te vinden op www.ei-van-columbus.nl.

De vakjury is onder de indruk van de verscheidenheid aan inzendingen. Meer dan andere jaren zijn de initiatieven een bijzondere mix van sociale initiatieven en harde technologie. Rinske van Noortwijk (vakjurylid, GreenWish): "Innovatie ligt duidelijk op straat". De dertien genomineerden blonken alle uit in uitvoerbaarheid en het feit dat zij een handelingsperspectief bieden voor consumenten. In het voorjaar beslist de vakjury wie het felbegeerde Ei van Columbus wint. In de tussentijd gaan middelbare scholieren uit heel Nederland als Young Reporters aan de slag met de promotie van de dertien nominaties.

Het Ei van Columbus

Het Ei van Columbus is een nationale prijsvraag voor innovatie en duurzaamheid die iedere twee jaar wordt uitgeschreven. De prijsvraag staat open voor alle organisaties kleine en grote bedrijven, overheden, not-for-profitorganisaties, en kennis- en onderwijsinstellingen.

Ruim vijftien jaar geleden begon de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) met het uitschrijven van deze prijzen. Die heette toen nog de "Milieuprijzen voor de Industrie" en richtte zich toen met name op de categorie industriële bedrijven. Het Ei van Columbus wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgeschreven door vijf ministeries: VROM, EZ, LNV, OCW en OS.

Het Ei van Columbus is tevens de voorronde voor van de European Business Awards for the Environment van de Europese Commissie. De definitieve Nederlandse inzendingen zijn eind januari bekend. Op www.ei-van-columbus.nl zijn de nominaties en het juryrapport te lezen.