Koenders: Vrouwen aan het woord op Afghanistan-conferentie

Minister Koenders vindt dat Afghaanse vrouwen de Afghanistan-conferentie, die op 28 januari in Londen wordt gehouden, moeten kunnen toespreken. Er is nog steeds veel te weinig aandacht voor de positie van de vrouw bij de opbouw van Afghanistan, vindt de minister.

"Vrouwen zijn onmisbaar bij de wederopbouw van Afghanistan. De afgelopen jaren is het aantal vrouwen dat in de publieke sector werkt steeds verder afgenomen. Dat moet veranderen", aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Hij zei dit tijdens de opening van de internationale bijeenkomst over vrouwen in Afghanistan in het Vredespaleis in Den Haag. In het Vredespaleis sprak minister Koenders met de Amerikaanse ambassadeur voor vrouwenrechten Melanne Verveer.

"Ook de Verenigde Staten stellen vrouwen centraal in hun ontwikkelingsbeleid voor Afghanistan. Daarom ga ik binnenkort met de Amerikaanse regering een seminar organiseren, zodat we de krachten kunnen bundelen om de situatie van vrouwen in Afghanistan te verbeteren", aldus Koenders.

De situatie van vrouwen in Afghanistan is zeer slecht. Bijna 90% van alle vrouwen heeft te maken gehad met fysiek of seksueel geweld. Er werken nauwelijks vrouwen bij de overheid, bedrijven of in het onderwijs. De vrouwen die wel werken met name als politieagent, rechter of ondernemer lopen dagelijks gevaar.

Koenders:"Wij zijn het aan deze vrouwen verplicht om in hen te investeren. Alleen met de inzet en betrokkenheid van Afghaanse vrouwen zal Afghanistan zich kunnen ontwikkelen en een duurzame vrede bereiken."