Minister prijst personeel in nieuwjaarstoespraak

Minister Eimert van Middelkoop heeft het Defensiepersoneel vanochtend tijdens zijn nieuwjaarstoespraak geprezen vanwege de in 2009 geleverde prestaties. Ook ging hij in op de uitdagingen die Defensie wacht in ‘piekjaar’ 2010.

Van Middelkoop blikte terug op het afgelopen jaar en concludeerde dat Defensie enorm veel heeft bereikt. “Dankzij de inzet van velen van u in en boven Afghanistan, Afrika, Europa en op zee gaan duizenden meisjes weer naar school, zijn rechtssystemen in opbouw, worden mensenrechten beschermd en bestrijden we piraterij. Door deze inspanningen geven we invulling aan onze grondwettelijke opdracht om de internationale rechtsorde te bevorderen.”

Piekjaar

Daarnaast ging de minister in op de zaken die in 2010 bepalend worden voor Defensie. “Er wacht ons een piekjaar. In de missiegebieden. Maar ook in Den Haag. Met het verankeren van de toekomst van Defensie op langere termijn.” Hij gaf aan dat Defensie niet bij voorbaat de hakken in het zand kan zetten wanneer bezuinigingen worden gevraagd. Wel beloofde de minister om samen met de staatssecretaris 2 punten in te zullen brengen bij deze politieke afweging. “Eén: de krijgsmacht moet worden beoordeeld op zijn uitmuntende prestaties van de afgelopen jaren. Twee: Aan elke beslissing op dit vlak moet een lange termijn visie ten grondslag liggen.”

Lange termijn

De lange termijn visie van Defensie wordt dit jaar afgerond in de vorm van het project Verkenningen. Van Middelkoop lichtte een tipje van de sluier op: “Wij gaan voor een krijgsmacht ‘on the move’. Een expeditionaire krijgsmacht die zijn 3 hoofdtaken kan waarmaken. Investeren in de krijgsmacht blijft daarom nodig.”