PanamaInvest vergemakkelijkt zaken doen in Panama

Tijdens het bezoek van staatssecretaris Heemskerk aan Panama opende vice-minister Arias PanamaInvest. PanamaInvest is een One-Stop-Shop voor buitenlandse bedrijven en investeerders die in Panama willen investeren of zich in Panama willen vestigen. Vice-minister Arias gaf aan dat hij zich gaat focussen op de driehoek Panama-Singapore-Nederland. Naast een integraal service platform in Panama komt er op korte termijn ook een in Singapore en in Nederland. Vanuit dit platform wordt proactief gewezen op de kansen die Panama te bieden heeft.

Het integraal service platform geeft alle benodigde informatie over de voordelen van Panamaâeuro™s strategische geografische positie en ondernemersklimaat, als springplank naar de Latijns Amerikaanse regio. Daarnaast geeft het ook toegang tot de databases en de brede netwerken van de overheidsinstanties en contacten met private partijen. Het ondersteunt de buitenlandse investeerders bij het succesvol vestigen van hun activiteiten in Panama.

Gastvrijheid

De Panamese economie heeft grote belangen bij een groei van buitenlandse investeringen. Iemand een warm welkom geven is dan van groot belang. Gastvrijheid zorgt ervoor dat buitenlandse bedrijven Panama blijven zien als Gateway naar Latijns Amerika. Heineken en Philips openden in 2009 regionale kantoren in Panama en bedrijven als Boskalis, Smit, Fugro, Verenigde Tankrederij hebben zich reeds in Panama gevestigd. Zij kunnen als geen ander aangeven wat het belang is van PanamaInvest voor een buitenlandse investeerder.

Ook Nederland beschikt over een 'One-stop-shop' voor buitenlandse bedrijven. In september 2009 heeft staatssecretaris Heemskerk het businesscentrum Holland Gateway in het World Trade Centrum op Schiphol geopend. Holland Gateway heet buitenlandse ondernemingen en kennismigranten welkom in Nederland. Daarnaast helpt de Netherlands Foreign Investmenst Agency (NFIA) buitenlandse bedrijven die geinteresseerd zijn in het openen van vestigingen in Nederland. Buitenlandse investeringen zijn een belangrijke motor voor de economische groei. Ze zorgen voor meer concurrentie en werkgelegenheid.