Kabinet in hoger beroep tegen uitspraak postwet

Het kabinet gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter die onlangs bepaalde dat een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), die verbetering van de arbeidsvoorwaarden in de postmarkt tot doel had, niet mag worden toegepast. Het kabinet meent dat een AMvB nodig is om het proces van sociaal aanvaardbare arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers te ondersteunen. Tegelijkertijd past het kabinet de AMvB aan. De ministerraad heeft daartoe besloten op voorstel van staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken en minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De betreffende AMvB moet zorgen voor een 'stok achter de deur' om zeker te stellen dat er in de postmarkt geen scherpe concurrentie op arbeidsvoorwaarden plaatsvindt en dat de bezorgers van de nieuwe postbedrijven geleidelijk aan meer arbeidsovereenkomsten krijgen in plaats van een soort stukloonconstructies. Eerder onderzoek in opdracht van het kabinet heeft aangetoond dat niet in alle gevallen bezorgers, op basis van het aantal bezorgde stukken, het minimumloon krijgen betaald. Om dit probleem te ondervangen zijn afspraken tussen werkgevers en werknemers over de arbeidsvoorwaarden nodig in samenhang met een AMvB die deze ondersteunt. Sociale partners hebben cao-afspraken gemaakt om te zorgen dat 3,5 jaar na opening van de postmarkt 80 procent van de bezorgers een arbeidsovereenkomst heeft.

De rechter oordeelde 31 december jongsleden dat - omdat er onder meer sprake is van een cao tussen de nieuwe postbedrijven en de vakbonden - er onvoldoende wettelijke basis is voor zo'n AMvB. Tegelijkertijd onderneemt het kabinet stappen om de toepasbaarheid van de AMvB te verzekeren zodra sociale partners er niet in slagen het probleem van de sociaal onaanvaardbare arbeidsvoorwaarden via een cao op te lossen. Het gewijzigde voorstel voorziet erin dat de AMvB snel inwerking kan treden door middel van een Koninklijk Besluit als de genoemde cao toch niet blijkt te werken.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.