Maatschappelijke stage vanaf 2011 op middelbare school.

Alle leerlingen die vanaf schooljaar 2011/2012 instromen in het voortgezet onderwijs moeten tijdens hun schoolperiode een maatschappelijke stage lopen.

De ministerraad heeft vrijdag 15 januari op voordracht van staatssecretaris Van Bijsterveldt met het wetsvoorstel maatschappelijke stage ingestemd.

Doel van de maatschappelijke stage is dat alle jongeren tijdens hun middelbare schooltijd kennis maken met en een onbetaalde bijdrage leveren aan de samenleving. Ze doen dit door vrijwilligerswerk te verrichten bijvoorbeeld bij een buurtorganisatie in de wijk, bij een sport- of cultuurorganisatie of bij een welzijnsinstelling.

Het aantal verplichte uren varieert en is afhankelijk van aantal leerjaren. In praktijk betekent dit dat leerlingen in het vmbo en praktijkonderwijs minimaal 48 uur stage lopen, in het havo en VWO respectievelijk 60 en 72 uur. Het totaal aantal uren mag over verschillende schooljaren worden verdeeld.

Al een aantal jaren geven burgers aan dat de manier waarop mensen met elkaar omgaan een belangrijk maatschappelijk issue is. Er is nadrukkelijk behoefte aan meer sociale samenhang. Goed onderwijs bereidt leerlingen voor op hun rol in en bijdrage aan de samenleving. Het onderwijs is om die reden bij uitstek een passend en effectief middel om sociale samenhang te bevorderen. De maatschappelijke stage stimuleert kennismaking met de ander al op jonge leeftijd.

Door de wettelijke verplichting van deze stage wordt gewaarborgd dat alle jongeren in het voortgezet onderwijs de kans krijgen om een maatschappelijke stage te lopen.
De maatschappelijke stage wordt sinds 2007 fasegewijs ingevoerd. Inmiddels is het percentage scholen dat al aan maatschappelijke stages doet toegenomen tot bijna 99%. De ervaringen van leerlingen zijn positief.