Van Galen voortaan onder Portugese vlag

Staatssecretaris Jack de Vries heeft vandaag in Den Helder het fregat Hr. Ms. Van Galen aan zijn Portugese ambtgenoot Marcos Perestrello overgedragen. Onder Portugese vlag krijgt ze de nieuwe naam ‘Francisco de Almeida’.

Hr. Ms. Van Galen was de zevende van de 8 multipurposefregatten (M-fregatten) dat destijds bij de Koninklijke Maatschappij de Schelde werd gebouwd. De kiel werd op 7 januari 1990 gelegd en 1 december 1994 werd het schip in dienst gesteld.

Afscheid

De staatssecretaris had gemengde gevoelens bij de overdracht: “We nemen afscheid van een fantastisch schip”, zei De Vries, “maar wij weten ook dat ze naar een goed huis gaat en dat onze bondgenoten haar goed zullen gebruiken.”

De Marinierskapel der Koninklijke Marine en de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers zorgden voor de muzikale ondersteuning van het ceremonieel.

Afstoting

Het afstoten van de fregatten vloeit voort uit een plan om de marine zo aan te passen dat zij beter in staat is Nederlandse crisisoperaties en landoperaties in het buitenland te ondersteunen. Door M-fregatten af te stoten komt er geld vrij om ze te vervangen door patrouilleschepen en voor bijvoorbeeld de versterking van het Korps Mariniers. Maar ook de bouw van het Joint Support Ship en de uitbreiding van mijnenbestrijdingsmiddelen zijn dan mogelijk.

Dit is het tweede multipurposefregat dat, na de eerder afgestoten Hr. Ms. Van Nes, aan Portugal is verkocht. Nederland verkocht eerder 4 M-fregatten: 2 aan de Belgische en 2 aan de Chileense marine.