Vierde bom gevonden bij Vliegbasis Leeuwarden

Bij Vliegbasis Leeuwarden is een vierde Engelse 500-ponder gevonden. Vorige week waren er al 3 bommen uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Een civiel opsporingsbedrijf gaat nu eerst het hele gebied bij de vliegbasis onderzoeken op de aanwezigheid van meer bommen.

De 500-ponders zijn gevonden door hetzelfde opsporingsbedrijf tijdens preventief onderzoek in opdracht van Defensie, ter voorbereiding van werkzaamheden naast de vliegbasis. De 4 bommen liggen dicht bij elkaar. In afwachting van de resultaten van het vervolgonderzoek wacht de Explosieven Opruimingsdienst Defensie met het ruimen van de tot nu toe gevonden bommen. De ruiming stond aanvankelijk voor aanstaande donderdag gepland.

Wanneer bekend is om hoeveel bommen het in totaal gaat, maken de gemeenten Leeuwarden en Menaldumadeel een nieuwe planning voor de demontage. De al eerder aangetroffen 500-ponders blijven afgeschermd in de grond. Hierbij is geen direct gevaar voor bewoners in het gebied. Maandagavond organiseren de betrokken gemeenten een informatiebijeenkomst voor de omwonenden.