Aanhoudingen vanwege fraude Arnhemse Buitenschool

De FIOD-ECD en de politie Gelderland-Midden hebben in een onderzoek van het Functioneel Parket vandaag twee voormalig directieleden van de Arnhemse Buitenschool (ABS) aangehouden vanwege valsheid in geschrifte, fraude en bedreiging. Zij worden er van verdacht dat zij voor 350.000 euro te veel gedeclareerd hebben bij het ministerie van OCW.

Behalve de twee voormalige directieleden is er ook nog een voormalig medewerker van de ABS aangehouden. Hij wordt ervan verdacht samen met andere verdachten diverse medewerkers van de school te hebben bedreigd.

ABS is een school voor kinderen met een gedragsstoornis of een psychiatrische aandoening in de leeftijd van vier tot twintig jaar.
Het vermoeden is dat de twee voormalige directieleden fraudeerden door onder andere personen op de loonlijst te zetten die niet in loondienst werkten voor de ABS.

Het onderzoek door de FIOD-ECD startte in 2009, na een aangifte door het toenmalig bestuur van de school. Dat was nadat de ABS met de Stichting Radar was gefuseerd. De politie Gelderland-Midden deed onderzoek naar de bedreiging en intimidatie van enkele medewerkers van de school. De staatssecretaris van Onderwijs, Sharon Dijksma, deed in november 2009 aangifte.

De FIOD-ECD en de politie Gelderland-Midden hebben woningen in Klazienaveen, Doornenburg en Arnhem doorzocht. Daarbij zijn administratie en gegevensdragers in beslag genomen.