Koenders: Haïti meest complexe noodhulpoperatie ooit.

“Deze noodhulpoperatie op Haïti is de meest complexe uit de geschiedenis. Het is een logistieke gigantenklus waar we met man en macht aan werken; het is een race tegen de klok,” aldus minister Koenders.

“De grote lokale VN-missie Munistah, die op Haïti de noodhulp coordineerde na de orkanen die het land in 2008 teisterden, is zwaar getroffen. De missieleider, die ik goed kende, en zijn plaatsvervanger zijn beiden met waarschijnlijk meer dan 100 medewerkers omgekomen. Dat maakte de coördinatie in de eerste dagen lastig. Alles moet ingevlogen worden via die ene kleine landingsbaan. Naast het redden van mensen concentreert de noodhulp zich nu op medische dienstverlening, onderdak, water en voedsel. Ik ben trots op het reddingswerk van het Nederlandse USAR team en onze ontwikkelingswerkers.”

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) sluit zich voorzichtig aan bij de analyse van het dodental door de Latijns-Amerikaanse tak van de WHO (PAHO) die het aantal raamt op tussen de 50.000 en 100.000. Koenders: “Ruim 1700 reddingswerkers uit meer dan 20 landen halen momenteel in Haïti alles uit de kast om onder de moeilijke omstandigheden te redden wat er te redden valt. De 27 speciale reddingsteams, waaronder het Nederlandse USAR-team, hebben de afgelopen dagen 58 mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Niet alleen hoofdstad Port-au-Prince is zwaar getroffen, maar ook andere delen van Haïti, met name de stad Leogane, waar 90% van de gebouwen zou zijn ingestort.

Koenders: “Er zijn inmiddels 5 ziekenhuizen operationeel, er is 250.000 liter water gedistribueerd en de eerste 50.000 mensen zijn gisteren door het WFP van voedsel voorzien. Lang niet voldoende, want circa 2 miljoen mensen hebben direct voedselhulp nodig. Maar de totale infrastructuur en al het mogelijke zware materieel is verwoest, alles moet worden ingevlogen. Ik maak me zorgen over de veiligheid en het is belangrijk dat de VN en de VS daar direct op inspelen. Inmiddels zijn ook goederen over de moeilijk begaanbare weg vanaf vliegvelden in de Dominicaanse Republiek op weg naar Haïti. Ook over zee komen de eerste bevoorradingsschepen aan. Minister Koenders verwacht dat Hare Majesteits Pelikaan met 77 militairen en hulpgoederen morgenochtend aankomt. “Dit is essentiële samenwerking tussen ons ministerie en Defensie omdat nu het gebrek aan menskracht gekoppeld aan apparatuur en vrachtwagens de bottleneck vormt.”

Het team bestaat uit 44 mariniers van Aruba, 7 Arubaanse militairen, 24 marinemensen en 2 marechaussees en kan op verschillende manieren hulpverlening of ondersteuning bieden. Het ondersteuningsvaartuig heeft de beschikking over voertuigen en kleine bootjes voor transport van hulpgoederen en gereedschappen. Door de geringe diepgang kan het schip de militairen op moeilijk bereikbare plaatsen aan wal zetten. “Deze samenwerking laat ook de diepe verbondenheid van de Antillen en Aruba zien met het lot van de Haïtianen. We zijn buurlanden”.

Maandagochtend bespreekt minister Koenders onder leiding van de nieuwe Europese minister van Buitenlandse Zaken Ashton met zijn EU-collega’s in Brussel de noodhulpsituatie. De VN heeft een noodhulpverzoek gedaan van $562 miljoen. Hiervan is momenteel $360 miljoen door de internationale gemeenschap toegezegd, waarvan $66 miljoen reeds is overgemaakt. “Ik zal kijken wat er nodig is en Nederland zal daar, zoals altijd in dit soort extreme noodsituaties, ruimhartig en proportioneel aan bijdragen. Het hele Nederlandse volk leeft mee met de slachtoffers op Haïti, dat laat de SHO-actie duidelijk zien,” aldus minister Koenders. “Tegelijkertijd zal ik effectieve coördinatie van de hulp voorop stellen, evenals nauwe samenwerking van alle departementen. Bij de wederopbouw geldt dit ook. Dat moet nu al geïntegreerd worden. Samenwerking tussen alle departementen is essentieel. En de Haïtianen moeten zo snel mogelijk terug aan het roer."

Naast de initiële €2 miljoen voor de VN en het Rode Kruis en de inzet van het Nederlandse USAR-team en de Pelikaan zal Koenders de opbrengst van de publieke SHO-actie verdubbelen. Onze bijdrage wordt daarmee direct mede door het Nederlandse volk beïnvloed.