Marineschip Hr. Ms. Pelikaan nadert Haïti

Het ondersteuningsvaartuig Hr. Ms. Pelikaan van de Koninklijke Marine wordt vandaag om 9.00 uur lokale tijd in Haïti verwacht. Eenmaal aangekomen, maakt de bemanning direct contact met een vertegenwoordiger van de VN-organisatie OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) die de rampbestrijding coördineert. In overleg met deze vertegenwoordiger worden de taken bepaald.

Het team aan boord van de Pelikaan bestaat uit 77 militairen; 45 mariniers van de 32ste Compagnie Korps Mariniers en de Bootgroep Aruba, 6 militairen van de Arubaanse militie, 2 marechaussees en 24 bemanningsleden, de zogenoemde bootgroep. De Pelikaan heeft voertuigen, kleine bootjes, hulpgoederen en gereedschappen aan boord.

Het team bestaat uit 3 elementen, te weten het ondersteuningsvaartuig Hr. Ms. Pelikaan, een mariniersdetachement en de bootgroep. De Pelikaan heeft transport- en evacuatiecapaciteit en kan drinkwater produceren en leveren. Ook heeft het schip een kraan waarmee naast het tillen van lasten ook obstakels in het water kunnen worden verwijderd.

Mariniers

Het mariniersdetachement kan algemene ondersteuning en bescherming aan hulpverleningsinstanties leveren. Ook kunnen de mariniers met patrouilles de lokale situatie in kaart brengen. De bootgroep heeft naast de kleine vaartuigen ook de capaciteit om dieptes in de haven te meten en kaartinstructies voor de waterwegen vast te leggen.

De Pelikaan vertrok vrijdagavond vanaf Curaçao. Op Aruba werd een tussenstop gemaakt om mariniers en militairen van de Arubaanse militie aan boord te nemen, maar ook hulpgoederen die door de lokale gemeenschap en het Rode Kruis Aruba waren ingezameld.