Oefening lucht- en grondoptreden in Noord- en Oost-Nederland

In delen van Noord- en Oost-Nederland vinden van dinsdag 19 januari tot en met donderdag 21 januari tijdens oefening Purple Windmill vliegactiviteiten plaats met militaire jachtvliegtuigen en gevechtshelikopters. De vliegbewegingen zijn nodig om Forward Air Controllers op te leiden.

Forward Air Controllers zijn militairen die vanaf de grond per radio informatie uitwisselen met vliegers van jachtvliegtuigen en gevechtshelikopters over de precieze locatie van aan te vallen doelen.

Voor hun opleiding moeten cursisten in praktijksituaties leren samenwerken met vliegtuigen van verschillende NAVO-bondgenoten. Hiertoe vinden gedurende het jaar verschillende oefeningen plaats in het luchtruim boven en rondom verschillende militaire oefengebieden.

Vliegbewegingen

Op de oefendagen vinden in Noord-Friesland, Noordwest-Groningen en Noordoost-Overijssel vliegactiviteiten plaats tussen 9.00 uur en 23.00 uur. De vastgestelde oefengebieden zijn: Leeuwarden, Marnewaard en de oefengebieden Twente-Noord, -Centrum en -Zuid.

De minimum vlieghoogten variëren per gebied, binnen de oefengebieden, van grondniveau tot 3000 voet. Boven de Waddenzee geldt een minimale vlieghoogte van 1500 voet. Boven de Natura 2000-gebieden Lauwersmeer, Vecht en Regge geldt een minimum vlieghoogte van 1000 voet.

Meer informatie

Voor informatie over vliegbewegingen zie internetpagina vliegbewegingen.