Nederlands marineschip maakt haven Port-au-Prince toegankelijk

Het ondersteuningsvaartuig Hr. Ms. Pelikaan van de Koninklijke Marine heeft als eerste schip de haven van Port-au-Prince bereikt. De militairen kregen direct verschillende hulpverleningstaken. De nadruk ligt op het verder toegankelijk maken van de haven van de Haïtiaanse hoofdstad voor grote schepen met hulpgoederen. De meegekomen mariniers begeleiden humanitaire hulpverleners en evacueren weeskinderen.

Na aankomst bij de havenmonding van Port-au-Prince, gisterochtend lokale tijd, startte de bemanning direct met het uitvoeren van hydrografische metingen. Met deze metingen wordt de havenbodem in kaart gebracht. Dit maakt het uitstippelen van een veilige vaarroute mogelijk. Ook kunnen eventuele obstakels met behulp van de scheepskraan van de Pelikaan uit de vaarweg worden verwijderd. Na enkele uren meerde het marineschip, als eerste schip sinds de aardbeving, af aan de kade. De bemanning begon direct met het lossen van de hulpgoederen.

Taken

Het marinedetachement ontving zijn takenpakket gisteravond van de Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA). Deze VN-organisatie coördineert de hulp. Het verbeteren van de havenfaciliteiten in Port-au-Prince moet de haven zo snel mogelijk toegankelijk maken voor grote schepen met hulpgoederen. De meegekomen mariniers begeleiden het Urban Search and Rescue team bij het uitvoeren van hun bergingstaken. Ook assisteren ze bij de evacuatie van 100 Haïtiaanse weeskinderen. De meegebrachte hulpgoederen worden afgeleverd bij het World Food Program (WFP), ook een organisatie van de Verenigde Naties.

Marinedetachement

De bemanning van Hr. Ms. Pelikaan bestaat uit 15 personen. Er zijn 45 mariniers van de 32ste Infanteriecompagnie van het Korps Mariniers uit Aruba en de bootgroep van het Korps Mariniers meegekomen. Verder waren er 6 militairen van de Arubaanse Militie en 2 marechaussees aan boord. De bemanning is aangevuld met logistiek, technisch en geneeskundig personeel van het Commando der Zeemacht in het Caraïbisch gebied.