Verhagen: Economische diplomatie is kerntaak

Overheid en bedrijfsleven hebben elkaar nodig. “We staan niet tegenover elkaar, maar worden steeds meer partners van elkaar.” Dit zei minister Verhagen bij de ontmoeting van ambassadeurs met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven in Rotterdam.

De ambassadeurs zijn in Nederland voor de jaarlijkse bijeenkomst van Nederlandse vertegenwoordigers in het buitenland.

Het Nederlandse buitenlandse beleid is er volgens Verhagen (Buitenlandse Zaken) dan ook op gericht een ‘stabiele internationale omgeving’ te bevorderen. "Hoe meer vrede er op de wereld heerst, hoe meer welvaart de wereldbevolking kent, hoe beter dat is voor Nederland en hoe beter dat ook is voor u, als ondernemers: in zo’n omgeving is het beter zaken doen."

De werkgeversvereniging VNO-NCW heeft eerder gepleit voor meer economische diplomatie, maar zo werkt het niet, vond Verhagen. "Het is niet zo, dat we een schepje meer economie kunnen doen, als we een tandje minder veiligheid of politiek doen." Maar economische diplomatie is wel een ‘kerntaak’ van ambassades, consulaten en steunpunten in het buitenland.

"Zeker in tijden van economische terugval is het belangrijk dat we de lifeline van de Nederlandse economie, het internationaal ondernemen, in stand houden. Handel en investeringen over zee zijn van oudsher de motor van onze economie, en waar wij kunnen, zullen wij ervoor zorgen dat die motor niet hapert maar soepel blijft draaien."