"Zware criminaliteit en terreurbestrijding in eredivisie"

Staatssecretaris Jack de Vries vindt dat Nederland met de Dienst Speciale Interventies (DSI) internationaal in de eredivisie van terreurbestrijding speelt. Dat zei hij gisteren tijdens een werkbezoek aan deze eenheid, waarin politie en Defensie samenwerken om terroristische acties en zware criminaliteit te bestrijden. “Een dienst om trots op te zijn”, aldus de bewindsman.

De DSI valt onder het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) en opereert op gezag van het Openbaar Ministerie. Ze kan onder alle omstandigheden verdachten van terroristische misdrijven of grof geweld aanhouden, tegenhouden of in het uiterste geval uitschakelen. De DSI leidt daarbij de inzet van speciale eenheden die, om flexibel te kunnen optreden, politie- en militaire vaardigheden combineren.

Er zijn 4 soorten speciale eenheden:

  • Aanhoudings- en Ondersteuningseenheden (AOE'en) van regiopolitie of marechaussee. De eenheden zijn bedoeld voor het aanhouden van vuurwapengevaarlijke verdachten met als doel het beëindigen van een reguliere criminele situatie, ongeacht eventuele banden met terroristische activiteiten.
  • Unit Interventie (voorheen: de Bijzondere Bijstandseenheid - Snelle Interventie Eenheid). De unit legt zich toe op kleinschalige operaties met een hoog risico. Zijn er explosieven of zware vuurwapens in het geding, of bestaat het risico van opofferingsbereidheid van verdachten of NBC-dreiging, dan rukt deze eenheid uit. Ze is samengesteld uit personeel van Defensie en politie.
  • Unit Interventie Mariniers (voorheen: de Bijzondere Bijstandseenheid Mariniers). Deze unit is onder meer gespecialiseerd in grootschalige, offensieve of complexe acties. Ze komt in actie wanneer de capaciteit van de Unit Interventie tekort schiet.
  • Unit Expertise en Operationele Ondersteuning (UE&OO). Hiertoe behoren de scherpschutters van de DSI, die tegenstanders op lange afstand kunnen uitschakelen. Politie en Defensie leveren ieder de helft van de scherpschutters.