Heemskerk juicht grotere rol leveranciers open standaarden toe

Met een nieuw Manifest wil een aantal softwareleveranciers bijdragen aan een breder gebruik van zogenaamde open standaarden in hun software(paketten). Staatssecretaris Heemskerk nam het Manifest woensdag 20 januari 2010 in ontvangst tijdens een bijeenkomst met bestuurders van decentrale overheden en leveranciers van zowel open als gesloten source software.

Volgens Heemskerk zijn open standaarden belangrijk voor een goede en vrije informatie-uitwisseling. Vandaar dat de overheid dit stimuleert. 'Dat ook gevestigde marktpartijen nu actief met open standaarden aan de slag gaan juich ik toe. Dit kan de adoptie van open standaarden in de praktijk een impuls geven', aldus Heemskerk.

Omarmen

Het zogenaamde Leveranciers Manifest Open Standaarden dat Heemskerk in ontvangst nam is inmiddels door negen leveranciers ondertekend (Atos-Origin, PinkRoccade, MIT Office, Green Valley, Circle Software, Open IT Nederland, SIMgroep, Centric IT Solutions, NedGraphics). Dit moeten er meer worden. Door het Manifest te omarmen zorgen de leveranciers er voor dat ze aanspreekbaar worden op het breder toepassen van open standaarden in de door hen ontwikkelde (pakket)software. Er bestond al een Manifest Open Overheden. Deze open gemeenten zijn de motor geweest achter het overnemen en uitwerken van een soortgelijk manifest door marktpartijen. Zo sluiten vraag en aanbod beter op elkaar aan.


Doorbraken

Het Manifest is een van de doorbraken op open standaarden gebied die de afgelopen maanden zijn bereikt onder regie van het Programmabureau Nederland Open in Verbinding. In door het programmabureau georganiseerde doorbraaksessies kwam een groep vertegenwoordigers van gemeenten, provincies, waterschappen alsmede softwareleveranciers (zowel open als gesloten) meerdere keren bijeen om daadwerkelijk vooruitgang te boeken met de praktische toepassing van open standaarden. Dit gebeurde onder leiding van Erik Gerritsen, ambassadeur voor NOiV.


Tijdens de bijeenkomst werd ook nog een van de andere doorbraken uit deze sessies gepresenteerd. Zo spraken de betrokken partijen af om de open standaard StUF (Standaard Uitwisselingsformaat) breder te gaan gebruiken. Deze standaard vergemakkelijkt de uitwisseling van gegevens binnen en tussen gemeentes, hun ketenpartners en andere overheden. Goede implementatie van de standaard vereist nauwe samenwerking tussen overheidsorganisaties onderling en met leveranciers. Er zijn nu afspraken gemaakt om StUF verder te ontwikkelen en gebruiken in een aantal veel voorkomende processen.

Impuls

Heemskerk gaf aan blij te zijn met dit soort initiatieven. 'Dit geeft echt een impuls aan de uitvoering van het actieplan NOiV en laat zien dat verandering echt kan als de bereidheid er is bij overheden, leveranciers en anderen. Het programmabureau heeft hierbij een belangrijke faciliterende rol gespeeld,' aldus Heemskerk. De komende tijd blijven NOiV-werkgroepen actief om de doorbraken te realiseren én om nieuwe doorbraken te agenderen en voor te bereiden.

Meer informatie:

  • Voor de pers: Edwin van Scherrenburg, woordvoerder Ministerie van Economische Zaken, T 070-3796464, M 06-15028924, e.v.vanscherrenburg@minez.nl