Marine hard aan het werk in Port-au-Prince

De noodhulp van het marinedetachement dat maandag met het ondersteuningsvaartuig Hr.Ms. Pelikaan in Port-au-Prince arriveerde, richt zich vandaag onder meer op de begeleiding van 100 Haïtiaanse adoptiekinderen. Zij worden vervolgens overgevlogen naar Nederland. Ook leveren de mariniers hulpgoederen af bij een verzamelpunt van het World Food Program van de Verenigde Naties en gaan ze gestaag door met de distributie van levensmiddelen.

Gisteren begeleidden de mariniers het Urban Search and Rescue Team bij het uitvoeren van hun bergingstaken en zoektocht naar slachtoffers. Ook bevoorraadden zij 3 weeshuizen met voedselpakketten, water, luiers en medicijnen. Een marinearts onderzocht de kinderen. In de haven van Port-au-Prince voorzagen de mariniers en militairen van de Arubaanse Militie Haïtiaanse families in bootjes van voedsel en water.

Coördinatie

Het Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) van de Verenigde Naties, van wie het marinedetachement ook zijn taken ontvangt, coördineert de hulp in het getroffen gebied,. De nadruk ligt op het verbeteren van de havenfaciliteiten om die zo snel mogelijk toegankelijk te maken voor grote schepen met hulpgoederen. De bemanning startte direct na aankomst met de uitvoering van hydrografische metingen.